Четирикратната олимпийска шампионка Симон Байлс триумфира със златен медал на прескок и сребърен на смесена успоредка на финалите на отделните уреди на световното първенство по спортна гимнастика в катарската столица Доха.

21-годишната американка, която вчера завоюва рекордна четвърта световна титла в многобоя, събра средна оценка от двата прескока - 15.366 точки. С този медал Байлс подобри постижението на рускинята Светлана Хорхина по спечелени златни отличия индивидуално на световни първенства. Американката вече има рекордните 13 златни медала от първенства на планетата, от които 10 са в индивидуалните дисциплини, а това е абсолютен рекорд в историята на световните шампионати. Хорхина има 9 индивидуални златни отличия.

За Симон Байлс този медал е трети златен от надпреварата в Доха, след като тя стана първа в многобоя и в отборното състезание. Освен това американката подобри и рекорда от 1996 година на Виталия Щербо, която се е състезавала за СССР и Беларус, по общ брой златни медали от световни първенства. Байлс има 13, а Щербо - 12.

Втора на прескок завърши канадката Шалон Олсен с 14.516 точки, а трета е Алекса Морено (Мексико) с 14.508 точки.