Продължават да са силни ветровете на връх Шиша Пангма, където на 3 май изчезна българският алпинист Боян Петров. Лошите атмосферни условия не позволяват на спасителните хеликоптери на „Симрик Еър“ да излетят. Спасителите и пилотите са в подножието на върха в селището Нялам в готовност да започнат издирването. Това съобщи за „Дарик“ Каруна Манандхар от авиокомпанията и уточни, „Симрик Еър“ е извършвала множество такива операции, но за пръв път извън Непал.

„Два от хеликоптерите ни излетяха сутринта с екипажа и оборудването, пресякоха границата и в момента се намират в селището Нялам в Китай. Не можаха да се издигнат заради силния вятър. Налягането от вятъра е твърде голямо, затова вертолетите са кацнали в Тибет. В постоянен контакт сме с нашите капитани и пилоти“, заяви Манандхар.

„В екипа има специалисти по спасяване. Ако видят възможни следи, ще започнат да летят над този район и ако видят нещо, могат да кацнат. Ако няма подходящо място за кацане, не е проблем. Хората, които са в екипа, са специалисти по спасяване с въже. Те са в състояние да се спуснат от хеликоптера и да проведат наземна акция по издирване и спасяване“, допълни Каруна Манандхар.

„Провеждали сме много такива спасителни операции, но не в този район. Той е в Китай, извън Непал, извън нашата страна. В Непал сме извършвали множество акции по издирване и спасяване. Преди няколко месеца, например, намерихме двама тайландски алпинисти. Единият, за щастие, беше жив. Направихме две акции с въжета. Спасили сме много хора в Непал, но извън страната сме за пръв път“, допълни тя.