Треньорът на националния отбор по плуване на Австралия Алън Томсън заяви, че световният рекорд, който французинът Ален Бернар постави в дистанцията на 100 метра свободен стил е постигнат по нечестен път. Според Томсън костюмът, който е използвал Бернар не отговаря на новия регламент.

На 23 април на полуфиналите на френския плувен шампионат Бернар даде време от 46,94 секунди на стоте метра. Плувецът подобри предишното върхово постижение на австралиеца Аймън Съливан, който счупи световния рекорд на олимпиадата в Пекин.

Във Франция Бернар е използвал костюм, който все още не е одобрен от Международната федерация по плувни спортове (FINA). Според редица специалисти екипировка от подобен род предоставя несправедливо предимство на плувците, които го използват.

Бернар даде още поводи за съмнение, като във финалното състезание използва екип по стар образец. Рекордьорът остана втори в последния старт на френското първенство, обяснявайки резултата си с вълнението, обзело го от световното постижение./БЛИЦ