През 2016 година ултрамаратонът Пирин Ултра спечели любовта на бегачи, зрители и любители на планинското бягане. Една година по-късно отново ще бъде даден стартът на една от най-трудните ултри в България. Пирин отново ще постави високи препятствия пред всички желаещи да покорят неговите пътеки, гори и върхове. Тазгодишното издание ще се проведе от 21 до 24 септември и участие ще вземат 145 състезателя от България, Румъния, Чехия, Италия, Унгария, Ирландия, Гърция, Канада, Китай и Турция. Трасетата отново ще бъдат две: Трасе "А" – 150 км и Трасе "Б" – 70 км, като промяна в маршрутите няма.

Стартът на ултрамаратона Пирин Ултра 2017, организиран от XCoSports България, ще бъде даден на 22 септември в 6:00 сутринта в Банско. От центъра на планинското градче, състезателите ще се отправят към върховете и горите на Пирин. Екипи на 8 подкрепителни пункта (х.Демяница, х.Пирин, х.Беговица, х.Синаница, х.Загаза, с.Сенекос, х.Яворов, х.Вихрен) ще подпомагат бегачите в битката с трасето и безмилостния терен. 

Старт/финалът на състезанието и тази година ще бъде позициониран на централния площад в Банско, където на голям екран ще може да се следи движението на участниците чрез GPS система за проследяване. Онлайн, движението на бегачите ще може да се следи и на официалния сайта на състезанието TУК!

Максималното време отредено за преминаване на Трасе "Б" (70 км) е 30 часа, а за Трасе "А" (150 км) – 50 часа. Награждаването на победителите на двете трасета ще се проведе съответно на 23 септември (Събота) от 14:00 часа и 24 септември (Неделя), отново от 14:00 часа.

Пирин Ултра 2017 се провежда с подкрепата на Министерството на околната среда и водите, и под патронажа на Национален парк „Пирин“, чиято 55-годишнина честваме през 2017 г.