Хандбалният тим на Бъки (Габрово) е новият-стар носител на Купата на България при девойките до 17 години. Воденият от Христо Коев отбор не позволи трофея да напусне Габрово, като спечели турнира за 2013 година, който се проведе през почивните дни в зала „Орловец“.

В битката за отличията участваха шест отбора от страната, които в първата фаза бяха разделени в две предварителни групи, пише sport-gabrovo. Макар и с не много убедителна игра, домакините взеха необходимите им две победи в групата, които им осигуриха участие в полуфиналите. В първата среща габровските момичета започнаха трудно срещу състава на Шумен 98 и на полувремето резултатът беше равен – 9:9. През втората част обаче нещата си дойдоха на мястото. Домакините реализираха 13 гола и пуснаха само три на съперничките си, за крайното 22:12. В двубоя срещу другия състав в групата – Ники спорт (Сливница), превъзходството на Бъки също не беше ясно изразено. Въпреки силното начало на мача (6:1 в 6-та минута) габровки позволиха на гостенките да съкратят изоставането си до 2 гола на почивката – 13:11. До обрат все пак не се стигна и след 26:19 отборът ни зае първото място в групата.

На полуфинала Бъки срещна втория тим от другата предварителна група – Васил Левски (Нови Пазар). Двата състава направиха оспорван двубой, в който късметът беше на страната на домакините. Селекцията на Николай Топузаков поведе с 0:4, с по-два гола на Симона Живкова и Жанета Емилова, но габровските момичета успяха да изравнят при 5:5. На полувремето обаче тимът от Нови Пазар имаше аванс от един гол – 9:10. През втората част имаше няколко размени на лидерството. Едва в заключителните 3 минути отборът на Христо Коев успя да направи серия от четири поредни попадения, с които си осигури победата – 20:18.

Габровските момичета изглежда бяха запазили най-доброто за накрая и показаха стабилност точно тогава, когато трябваше – във финала срещу Етър-64. С много здрава игра в защита и блестящи прояви на вратарката Станислава Николова, както и добри изяви в нападение на Анна Инджова, Лора Сарандева и Милена Великова, Бъки пречупи състава на „болярките“, който пък излезе необяснимо притеснен в мача за трофея. През първото полувреме паднаха само 8 гола. Домакините пропуснаха редица положения от 6 метровата линия, за което сериозна заслуга имаше вратарката на „виолетовите“ Ивона Петкова, която направи много силен мач. Първият гол падна чак в 6-та минута, реализиран от Милена Великова. Кристина Стефанова изравни в 9-та минута, а Анна Инджова отново даде аванс на домакините. Последваха две поредни попадения на Етър-64, на Габриела Янкова от дузпа и Първолета Димова, и това беше единственият момент от мача, в който търновки поведоха – 2:3. До края на първата част паднаха три последователни гола във вратата на „болярките“, дело на Анна Инджова, Ива Георгиева и Лора Сарандева, и на почивката резултатът беше 5:3.

Второто полувреме започна ударно за Бъки, с бърз гол на Сарандева за 6:3 и още един за 7:4 . Домакините успяха да откраднат топки в защита и да организират голови атаки, като впечатление направиха няколко хубави взаимодействия към пивота Анна Инджова. В средата на втората част интригата вече беше убита, след като разликата се увеличи на 6-7 гола. В последните 10 минути мачът се доиграваше и сирената за края прозвуча при резултат 16:10.

Анна Инджова беше най-резултатна във финала, с 5 точни попадения. Лора Сарандева добави 4 гола за успеха, а Милена Великова – 3. Два пъти се разписа Ива Георгиева, а по едно попадение записаха Габриела Маркова и Боговеста Йосифова. За Етър-64 4 гола отбеляза Габриела Янкова.

На трето място в турнира се класира отборът на Васил Левски (Нови Пазар, който надигра в малкия финал състава на Ники спорт (Сливница). Тимът на Панагюрище пък спечели битката за петото място срещу състава на Шумен 98.

Президентът на Българска федерация хандбал Росица Бакърджиева връчи купата и окичи златните медали на момичетата от ХК Бъки. Имаше и четири индивидуални награди. Тази за най-полезен играч на турнира стана притежание на Лора Сарандева от състава на габровки. Стражът на Етър-64 – Ивона Петкова, взе статуетката за най-добър вратар, Габриела Георгиева от Ники спорт беше определена за най-добър защитник, а голмайсторският приз получи Жанета Емилова от Васил Левски (Нови Пазар).

Носителките на Купата на България за 2013 година: Станислава Николова, Пламена Минчева, Ива Георгиева, Габриела Маркова, Лора Сарандева, Габриела Славчева, Надежда Димитрова, Анна Инджова, Светлина Белинова, Милена Великова, Боговеста Йосифова - капитан