През втория състезателен ден на продължаващите в Буенос Айрес трети Младежки олимпийски игри България си осигури място в два финала в отделните спортове. Това са катерачът Петър Иванов и двойката по спортна акробатика Мариела Костадинова и Панайот Димитров.

В дебютното за историята на олимпиадите спортно катерене Петър Иванов стартира с 15-о място в първото изпитание „скорост (8,49 сек.), но след това в коронната си дисциплина „боулдър“ се нареди втори след японеца Кейта Дохи. В последното изпитание Иванов отново се представи силно, което го класира четвърти в дисциплината и на четвърто място в общото комбинирано класиране. Така с общо 120 т. нашият талантлив състезател си осигури място сред шестте финалисти, които ще спорт за разпределение на отличията в сряда (10 октомври). Лидер с 99 т. е Кейта Дохи от Япония.

Късно снощи двойката ни в спортната акробатика Мариела Костадинова и Панайот Димитров се представи отлично и се класира без проблем за финала. На „баланс“ нашите бяха четвърти с 27,450 т., след това на „динамика“ останаха пети с 26,775 т., а на „комбинирано“ бяха безапелационни за първото място с 27,775. Така в общото класиране българската двойка се нареди на трета позиция, с равен резултат от по 82,000 т. с украинската двойка, което им отрежда място на финала, който е насрочен за полунощ срещу следващия вторник българско време.

Мария Делчева продължи победната си серия в бадминтона като надигра с 2:0 (21:13, 21:16) украинката Анастасия Прозорова. Българката се нуждаеше от само 23 минути за успеха, а следващата й съперничка ще бъде Ти Ан Ту Ву от Виетнам, срещата е във вторник от 21:15 ч. българско време. Делчева записа победа и в тандем с камбоджанеца Вам в турнира на микс двойки и в следващия етап ще си партнира с шведката Ашвати Пилай срещу тандема Гох(Малайзия)/Гинга(Молдова).

В плуването Диана Петкова финишира втора в серията си на 100 м св. стил с време 56,83 сек, само на осем стотни от победителката Аничка Делгадо от Еквадор. Това й осигури място на полуфиналите. На 100 м бътерфлай Тихомир Тодоров се класира седми в серията си с 54,67 сек., което го лиши от възможност да продължи напред и го нареди 21-ви в крайното класиране. На 200 м ст. стил Йордан Янчев завърши последен в своята серия, а резултатът му 1:52,80 го класира 23-ти в крайното подреждане.

Междувременно МОК определи Дакар за домакин на следващото, четвърто издание на Младежките олимпийски летни игри. Столицата на Сенегал ще приеме спортните талантите от цял свят през 2022 г., тогава олимпийският огън ще лумне за първи път на Африканския континент.