Талантливата българска хандбалистка Елизабет Оморегие официално се сдоби със словенско гражданство и ще може да стане част от местния национален тим. Плевенчанката с нигерийски корени е сред най-добрите състезателки на Крим Меркатор (Любляна) и любимка на всички фенове на хандбала в Словения, пише "Плевен Утре". Част е от тима от 2014 година, а само преди няколко месеца удължи контракта си до 2020-та. 

"Бих искала да благодаря на всички, които ми помогнаха през целия път до Словения. Наистина ми харесва мястото тук, разбираме се в отбора, както и с момичетата от националния отбор и се радвам, че мога да остана тук, за да бъда част от отличен тим, който, вярвам, скоро ще бъде на върха в Европа. Искам да играем страхотен хандбал заедно и да се наслаждаваме на тази прекрасна игра", каза Оморегие пред клубния сайт. 

Урош Брегар, треньор на Крим Меркатор и селекционер на националния отбор, похвали плевенчанката с нигерийски корени и хвърли още яснота около ситуацията. "Основната цел на словенския отбор по хандбал е да участва в Олимпийските игри през 2020 г. В последно време имаме трудности при избора на играчи отляво. С Оморегие ще получим разнообразие в атаката, а също и в отбраната, като тя ще е един от ключовите състезатели. Нейното присъствие ще допринася и за по-доброто развитие на младите играчи", коментира наставникът.

"Смятаме, че Елизабет е състезателка, която може да заведе нашия клуб и страната ни на най-вискотото ниво в спорта. С нейния принос можем да реализираме нашите спортни мечти и мечтите на цяла Словения. Нашият отбор по хандбал не е имал такъв хандбален играч от дълго време. Елизабет също така е пример за подражание за много млади словенски и европейски играчи", хвали нашето момиче Дея Долер Иванович, член нa ръководството на Крим Меркатор.