Българското чудо в плуването в момента е Антъни Иванов. Роденият през 1999 година плувец пренаписа историята и ще участва във финала на 200 метра бътерфлай на световното първенство в Унгария. Той е днес около 19:00 часа.

За последно българин плува във финал на световно първенство преди 10 години, когато Михаил Александров участва на 100 м бруст на шампионата в Мелбърн. Предишният финал в бътерфлая бе през 1994 г. в Рим, когато Денислав Калчев плува на 100 м.

„Успях да изпълня плана, който бях си задал - да тръгна с 55 секунди, въпреки че малко се изненадах от 54,9. Връщането беше добре и си свърших работата още сутринта“, коментира Иванов пред BGswim.com

„На полуфиналите, когато се явих в стаята за повикване, се почувствах обграден от елита на бътерфлая. Исках да успея. Да постигна финал. След като видях, че съм на едва стотна от третия в полуфинала, си помислих, че ще съм девети!? Но времето ми стигна за финал. Щастлив съм. Нямам търпение за финала“, допълни Иванов.

А ето и кои ще бъдат съперниците на българина във финала. Това са най-добрите плувци в света в момента...

Големите звезди са представителят на домакините Ласло Чех и Чад ле Кло. Ле Кло е олимпийски шампион на 200 метра бътерфлай в Лондон 2012, когато победи световния рекордьор Майкъл Фелпс в епичен финал. Плувецът от ЮАР има и 10 световни титли. Чех защитава титлата си в тази дисциплина на родна земя. 31-годишният унгарец има шест олимпийски медала, сред които сребърни през 2008 и 2016 именно на 200 метра делфин. Вторият представител на домакините Тамаш Кендереши е бронзов медалист в тази дисциплина от Рио, роден през 1996 година.

Японците Дая Сето и Масато Сакай имат медали от Рио, а Сакай е вицешампион именно на 200 метра бътерфлай. Американецът е със „скромни“ успехи на фона на изброените по-горе плувци – олимпийски шампион от Рио, но в щафета. Датчанинът Виктор Бромер е „само“ европейски първенец от 2014 година, но отново в тази дисциплина.