Спечелилите анкетата на БЛИЦ "Спортист на България до 18 години за 2018-а" Мариела Костадинова и Панайот Димитров бяха наградени на бляскава церемония, провела се в понеделник вечер в елитен столичен комплекс. Олимпийските шампиони по акробатика от игрите в Буенос Айрес триумфираха в оспорвана битка с Ивет Горанова и Александра Начева, които влязоха в призовата тройка. 

БЛИЦ проведе анкетата с партньорството на Министерството на младежта и спорта и лично на министър Красен Кралев. Допитването до читателите на най-четената информационна агенция породи огромен интерес, като повече от 115 хиляди бяха подадените гласове. Aкробатите Мариела Костадинова и Панайот Димитров, които се окичиха със златни медали на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, са крайни победители с 26 328 гласа.

На второ място с 25 013 гласа завърши Ивет Горанова - бронзовата медалистка от световното първенство по карате за жени. 

Големият талант на леката атлетика, която в последните две години пожъна редица успехи - Александра Начева, завърши трета с 23 850 гласа. 


За всички спортисти от Топ 10 имаше награди, които им бяха връчени на церемонията. Бляскавото събитие уважиха Красен Кралев, Илиана Раева, Атанас Фурнаджиев, Емил Костадинов, Любо Ганев, Тодор Стойков, Армен Назарян и др. В началото своето приветствие към спортистите и гостите отправиха управителят на БЛИЦ Ивайло Крачунов и Кралев.

"Скъпи приятели и спортисти, живеем в едни чудовищни времена на омраза и насилие. Именно заради това решихме да направим в БЛИЦ една награда, която да даде своето признание и достойнство на младите герои на България, които безкрайно много ни зарадваха на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес и показаха, че българският спорт е жив. Освен това точно заради тези чудовищни престъпления, които се случват, заради постоянните инвазии на "Биг Брадър", успехите на българските спортисти като че ли остават встрани. Затова се радвам, че министър Красен Кралев подкрепи моята идея да направим така, че българските спортисти да получат голямо признание, не само по една награда. И нацията да разбере повече за техните успехи и също подобаващо да се отнесе с голямо внимание. Към вас български спортисти - вие вече сте герои на България. Вашите успехи, титли и награди - на тях се радват не само треньорите, които са постоянно до вас, но и вашите близки и всички ние. Аз ви пожелавам да останете в България, защото макар и малка нашата родина носи изключителна радост и гордост в тези години. Няма нещо по-велико от това да усещаш националния флаг зад гърба си. Флаг, за който поколения българи са дали своя живот и не са допуснали той да премине в чужди ръце. Пожелавам ви да продължавате да прославяте България, а не така както някои от спортните герои да ни обърнат гръб, защото вашият успех ще бъде успех и за България", обърна се управителят на БЛИЦ Ивайло Крачунов към спортистите и гостите на церемонията.
 
За доброто настроение на присъстващите се погрижи певицата Дара, която изпълни няколко от хитовете си.

Спортният концерн ASICS и неговият представител в България Любо Ганев бяха официален партньор на анкетатаЛидерът в автомобилния бранш в България "Мото-Пфое"телекомуникационният гигант "А1" и най-голямата верига за бяла, черна и офис техника в България - Техномаркетсъщо подадоха ръка на родните таланти и спонсорираха "Спортист на България до 18 години за 2018-а".

Медийните ни партньори от Канал 3 имаха специална награда за победителите и треньорката им - Гергана Денева. Изпълнителният директор на телевизията Ива Стоянова, която е бивша националка по акробатика, изненада приятно олимпийските шампиони и Денева. 

Редица други медии също подкрепиха благородната идея на най-четената информационна агенция. Водещите родни издания и сайтове станаха медийни партньори на БЛИЦ. Това са четвъртата по рейтинг телевизия в България - Канал 3, най-тиражният всекидневник в България - вестник "Телеграф", влиятелният вестник" Труд", най-големият спортен вестник - "Меридиан Мач", най-голямата електронна спортна медия "Спортал", първият спортен сайт в България "Toпспорт", най-голямата пловдивска медия "Maрица", влиятелната морска медия "Флагман", сайтовете "Новспорт" и "Novini.bg".

ОПЕРАТОР СЪЙКО СЪЕВ/БЛИЦ:

 

ФИНАЛНОТО КЛАСИРАНЕ НА "СПОРТИСТ НА БЪЛГАРИЯ ДО 18 ГОДИНИ НА 2018 Г.":

1. Мариела КОСТАДИНОВА и Панайот ДИМИТРОВ (акробатика) - 26 328 гласа

2. Ивет ГОРАНОВА (карате) - 25013 

3. Александра НАЧЕВА (лека атлетика, троен скок) - 23 850 

4. Петър ИВАНОВ (спортно катерене) - 21 539 

5. Боряна КАЛЕЙН (художествена гимнастика) - 7076 

6. Горяна СТОЕВА (бокс) - 5642

7. Едмонд НАЗАРЯН (борба) - 2854 

8. Адриан АНДРЕЕВ (тенис) - 804

9. Йоана ИЛИЕВА (фехтовка) - 803

10. Мария ДЕЛЧЕВА (бадминтон) - 545

11. Валентин АНДРЕЕВ (хвърляне на чук) - 343

12. Кирил КИРОВ (спортна стрелба) - 307

13. Хакан ОСМАН (лека атлетика) - 300

14. Христо ХРИСТОВ (вдигане на тежести) - 256 

15. Галя ШАТОВА (вдигане на тежести) - 221