Скандал се заформи след церемонията за Спортист на годината в България, научи БЛИЦ. Престижното отличие беше спечелено заслужено от биатлониста Владимир Илиев. Топ 3 допълниха Ивет Лалова и Григор Димитров, а извън челната десетка остана Радослава Мавродиева. Опитната атлетка, която през март завоюва европейската титла в тласкането на гюле в Глазгоу беше "забравена" от журналистите в България. 

В последните часове във "Фейсбук" се разпространява публикацията на треньора в СКЛА Локомотив (Пловдив) Ивайло Русенов, която предизвика сериозна дискусия. Той написа следното: "Минаха наградите за Спортист на България. Това момиче, мили журналисти, се казва Радослава Мавродиева. Тя е европейска шампионка на гюле в зала - Глазгоу 2019. Дори не беше избрана в Топ 10 за тази година. Та въпроса ми е: Имате ли представа колко държави участват на европейските шампионати, каква е конкуренцията в леката атлетика и как се става европейски шампион в лека атлетика? Изключвам няколкото журналисти, които пишат и се интересуват от атлетиката", написа Русенов, недоумяващ от факта, че Мавродиева е извън Топ 10 за Спортист на България.

"Браво, Иве! Ако знаеш на мен колко неща ми се иска да напиша по темата, но знам, че ще ме изядат", коментира Ива Пранджева към въпросната публикация. 

Легендарната Йорданка Благоева също се включва: "Ради заслужава. Всичко е по*нография! Особено някои снимки от тържеството...".

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

 

Припомняме, че Мавродиева се нареди на второто място след Ивет Лалова в анкетата за Атлет на България за 2019 година. Освен това европейската шампионка от Глазгоу попадна в Топ 10 в 47-ото издание на анкетата на БТА за Спортист на Балканите за 2019 година. Само Мавродиева и Тайбе Юсеин са българските представители, които спорят за голямото отличие, а сред конкурентите им са Новак Джокович, Стефанос Циципас, Симона Халеп и Тиана Бошкович. 


* Снимка: Getty Images/Guliver