Световният рекордьор в спринтовете на 100 и 200 метра Юсейн Болт грабна за четвърти път спортния „Оскар” на академията „Лауреус” за най-добър спортист на годината в света. Церемонията на Laureus World Sports Academy се състоя по традиция в Монако, където се провежда под патронажа на кралското семейство.

С получения приз 30-годишният ямайски спринтьор се изравни по брой статуетки с швейцарския тенисист и рекордьор с 18 титли от Големия шлем Роджър Федерер. При дамите рекордьорка също с четири статуетки е американската тенисистка Серина Уилямс.

Веднага след като бе награден, Болт направи и селфи, което пък бе обявено за най-великото в спорта. Лекоатлетът от Ямайка бе печелил преди това спортния „Оскар” през 2009, 2010 и 2013 година. Сега той се пребори за приза в конкуренцията на баскетболистите ЛеБрон Джеймс и Стеф Къри, футболиста Кристиано Роналдо, лекоатлета на дълги разстояния Мо Фара и тенисиста Анди Мъри. Светкавицата заслужи наградата след трети пореден требъл в спринта (100, 200 метра и щафета на 4 по 100 метра) на олимпийските игри в Рио де Жанейро, въпреки че наскоро златният му медал от игрите в Пекин 2008 с щафетата на Ямайка бе отнет заради положителен допинг тест на съотборника му Неста Картър.

За №1 при дамите бе обявена американската гимнастичка Симон Байлс, която взе четири златни и едно бронзово отличие в Рио 2016. Тя остави след себе си плувкинята Кейти Ледецки и стана първата състезателка по спортната гимнастика, която печели наградата от първото й издание през 2000 година.

Приза за Завръщане на годината взе плувецът Майкъл Фелпс, награден от германската легенда в тениса Борис Бекер, а за Постижение на годината бе отличен световният шампион във Формула 1 Нико Розберг.

Английският шампион Лестър получи наградата за Спортен дух, взета от италианския мениджър  на „лисиците” Клаудио Раниери, а за Отбор на годината бе определен бейзболният тим Чикаго Къбс, спечели титлата в МЛБ след 108-годишно прекъсване.

Специална награда получи и отборът на бежанците, участвали на олимпиадата в Рио.

Сред гостите и участниците в церемонията бяха спортни легенди като футболистите Луиш Фиго и Рууд Гулит и бившия пилот от Формула 1 Дейвид Култард.