Планинският колоездач Борислав Йорданов, който преди по-малко от две години постави не един, а два лични рекорда със скоростно преминаване на маршрута "Ком – Емине" записа ново постижение. Този път трасето е "Рила - Родопи" - 440 километра с 12 000 метра положителна денивелация, което той преодоля успешно за рекордните 2 дни, 4 часа и 39 минути и само с общо 2 часа и 45 минути.

"Велоносен поход Рила - Родопи" стартира от "Боровец" и приключи на крепостта "Мезек". В тези два дни рекордьорът - велоносец бе с поддържащ екип на колоездачен клуб "Велораптор", чийто член е и самият той. Екип от общо 10 човека се грижиха за него през цялото време, а част от тях (пейсърите) изминаха трасето заедно с него, но на смени. През всичките километри и препятствия по пътя Борислав нямаше нито едно падане и определи маршрута "Рила - Родопи" като едновременно тежък, но и забавен за преодоляване.
  
Походът има за цел да популяризира маршрута "Рила - Родопи", който представлява  българската част от международния туристически маршрут Е8. Трасето не е толкова популярно сред колоездачи и туристи, и на места се оказа силно неподдържано - с много срутвания, паднали дървета, храсти и участъци, в които липсва, каквато и да е маркировка. "Велоносен поход 3" цели също да обърне внимание на общините, през които трасето преминава, за по-голяма грижа в поддръжката му. 

"Този преход е по-отработен. Научих си уроците, по-трениран съм и разбрах какво и кога трябва да се направи. На финала не се чувствах изтощен. Умората ме връхлетя около меандрите, в близост до Белмекен”, разказа пред NOVA рекордьорът Борислав Йорданов.

На въпрос защо го прави и каква е идеята на такъв тип преходи, велоносецът отговори: „Основната идея е да популяризираме маршрута Е8 като колоездачен, защото той по принцип е туристически. Освен това искам общините да се погрижат за поддържането му, тъй като голяма част от него е в лошо състояние.”

"Велоносен поход Рила - Родопи" стартира от "Боровец" на 17 юли 2019 и премина през: връх "Мусала", "Белмекен", "Юндола", "Каратепе", язовир "Беглик", Ягодина, "Триград", "Пампорово", "Рожен", хижа "Свобода", хижа "Сини Връх" и приключи на крепостта "Мезек" близо до границата с Гърция на 19 юли 2019 в 13:39 часа.