Малко повече от месец остава до началото на Световното първенство по художествена гимнастика, което ще се проведе в "Арена Армеец" от 10 до 16 септември. Освен на състезанията, зрителите в залата ще станат свидетели и на невероятно визуално представяне на България по време на откриването, което ще се състои на 11 септември (вторник).

Георги Стрезов, работил по саундтрака на "Соло: История от Междузвездни войни", ще създава специалните ефекти на събитието. Музиката, която ще го озвучава е създадена специално и ще бъде дело на група "Оратница". Тяхна е и музиката, която ще звучи на специално подготвения галаспектакъл на закриването на състезанието.

"България е съвършено съчетание от мистични ритуали и традиции, религия и вяра, природа, обединила в себе си перфектна хармония, спиращи дъха познати и непознати места, извор на безценно културно богатство и вдъхновение. Тя е мистика. Тя е древност. Тя е вяра и хармония. Тази година тя е и художествена гимнастика. Тези измерения са нашето богатство, златото на България. Като домакин на Световното първенство по художествена гимнастика желаем да запознаем всички чуждестранни гости на събитието с атмосферата и достойнствата на страната, да ги потопим в красотата и магията на България като им дадем шанс да почувстват българския дух и топлина без да стават от трибуните", разказа повече за концепцията президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева.

"Приветстваме всички, които имат възможност да са в залата, за да подкрепим българските момичета в борбата им за медалите. Нека напълним залата и да покажем какво може публиката", призова, на свой ред, талисманът на Световното Радина Филипова.

"Оратница" са шестима млади български музиканти, обединени от любовта си към българския фолклор и съвременните бас жанрове. В последствие, на което започват да наричат уникалните си звуци "Ethnobass".

Музиката на "Оратница" е смесица от фолклорни мелодии, възпяване в православен стил, далечни аборигенски теми, хип-хоп, дъбстеп, трап, дръм едн бейс и неравноделни ритми. "Оратница" интерпретира традиционни български песни по начин, които съвременното поколение посреща с широки обятия.

Групата съживява интереса към българските музикални традиции сред млади и стари не само в България, но и в цяла Европа. Благодарение на майсторски съчетани регионални фолклорни елементи с глобални музикални стилове и използването на нетипични инструменти, музиката на "Оратница" успява да ни докосне независимо от нашето минало.

Билети за Световното по художествена гимнастика може да намерите в мрежата на Eventim.