Участникът в много спасителни мисии и любител на екстремните спортове Иван Кристоф, известен като Човека паяк, опита да хвърли повече яснота около казуса с финансовата подкрепа, която той обеща за откриването на изчезналия в подножието на връх Шиша Пангма в Хималаите Боян Петров.

Обещаните 50 хиляди щатски долара породиха буря в социалните мрежи. Тя бе предизвикана от реакцията на съпругата на Петров – Радослава Ненова, че „не познава този човек” и той не част от екипа ѝ. Кристоф оповести намеренията си с пост във „Фейсбук”, като се оказа, че парите не са били преведени по сметката, която Ненова направи дни по-рано специално за набиране на средства във връзка със спасителната мисия.

Пред „Нова Телевизия“ Кристоф обясни, че действително не се познава лично с Ненова, а обещаните пари са предназначени за директно плащане към компанията, която организира мисията с хеликоптерите.

„Разбира се, че не я познавам съпругата на Боян Петров. Ние говорим с министерството, с координационния център. Няма значение това. Ние сме съпричастни. Случилото се показва лошо менажиране на кризата”, коментира Човека паяк.

„Става дума за хеликоптерната операция и т. нар. „proof of fund” (от английски – доказателство за наличие на средства). Тези хора са спасители, а аз съм професионалист. Казва се, че трябва да тръгне хеликоптер, но нямало средства. Тези пари са от моя бюджет, знам за какво иде реч. Боян Петров е добре осигурен, има толкова много спонсори зад гърба си. Той има застраховка, събрани са пари. За да оцелее този човек 7 дни, той трябва да е извънземен.”

„Разбира се, че тези пари ще ги преведа на компанията, която извършва спасяването. Аз тази жена не я познавам. Веднага попитах какво ще струва, с копие до тази дама. Не съм от онези пенсионери, които си хвърлят парите във въздуха. Те отиват целево. Аз знам какъв е механизмът. Когато се плаща за хеликоптерни спасители, се плаща директно на тях. Те са предплатени.”

„Парите са за спасителите. Те са за спасяването. Обикновено тези хора работят с пари в брой. В един момент не се знаеше колко ще струва. Затова запитах какви са цените, за да излети хеликоптер. Аз не съм говорил за дарение. Аз не плащам пари на чужди жени, парите отиват по предназначение,” заяви Кристоф.