"Малко след 18:00 часа… 98 Начално училище “Кирил и Методий”. Салонът кънти от детски смях и последни треньорски напътствия. Двете са седнали на земята, а тя говори. Разказва от онези приказки, на които съм ставал свидетел неведнъж, а детето срещу нея седи и със зяпнала уста я гледа дори без да примигва с очи, пише "Красивата страна на спорта". 

“Няма да се предаваш никога. Няма да се отказваш. Знаеш ли аз колко пъти съм се удряла с бухалките?! И съм получавала синини, но не съм се отказвала. Никога! За да успееш, трябва да бъдеш постоянна и да тренираш много. Да работиш и един ден успехите ще дойдат. Всичко става само с упорит труд и работа.”

Ренета Камберова отново е в ролята на щастлива сбъдната мечта за десетки малки дечица, които имаха пълната радост да се докоснат до нея в рамките на пет дни. Златното момиче бе гост на лагер, организиран от клуб “Виктория”, чийто президент и треньор е Йорданка Георгиева – световна шампионка с ансамбъла от 2005 година.

В петък беше последният ден от лагера и премина най-интересно и забавно. Още сутринта децата посрещнаха Рени и Йорданка с изненада. Бяха направили сърце от подредени топки, а вътре изписали с въжета “Reni”. След това денят мина и в работа, и в смях. Олимпийската медалистка от Рио доста усърдно и мотивирано показваше на децата различни елементи, като с част от тях отработваха различни детайли за ансамбъл.

Рени показваше почти всеки елемент и припомни на присъстващите на какво е способна. Много дейно в упражненията се включи и Йорданка Георгиева, която в никакъв случай не е загубила форма – нито визуална, нито игрова. И двете повече от сериозно спираха при грешно изпълнение, след това детайлно показваха на децата как трябва да застанат, да изхвърлят уреда или да направят улавяне.

Най-забавната част от деня обаче бе, когато в средата на залата Рени Камберова извади интересните неща от тайнствената чанта, с която сутринта се появи и децата тайничко надничаха в нея. Това бяха част от шампионските трика на абсолютната световна и европейска шампионка, както и олимпийска медалистка. А върху тях извади и отличието, за което мечтаеха “златните момичета” – олимпийския бронз от Рио де Жанейро 2016 година.

Малките състезателки искрено се забавляваха и част от тях облякоха триката на Рени. С лека усмивка отбелязваме, че на някои от дечицата триката стояха като роклички, но те с радост се снимаха и дефилираха в залата. Бъдещите шампионки дори склониха звездния си учител също да облече трико. Така Рени отново се върна не толкова далеч във времето, в което носеше красивите трика и печелеше медали.

“Много благодаря на целия клуб Виктория за поканата. Прекарах пет незабравими дни с тези малки сладури, които ме зареждаха с позитивна енергия. Благодаря на треньорките и най вече на Йорданка Георгиева, която е моя много близка и добра приятелка. И двете сме от Пазарджик, познаваме се от деца и я ценя изключително много”, каза Рени Камберова пред екипа ни.

“Обичам да говоря на децата. Разказвам им винаги за моя път в художествената гимнастика. За труда, който съм положила и който в крайна сметка ми се е отблагодарил. За всички трудности, през които съм минала, но и за всички хубави моменти. За печеленето на медали и за стъпването на почетната стълбичка. Винаги съветвам децата да бъдат добри и послушни, защото сега са само деца, след това ще станат състезателки. На подобни срещи им говоря много, защото виждам, че се интересуват от какви ли не неща. Естествено, най-много ме разпитват за медалите и за триката, защото им правят впечатления”, допълва златното ни момиче.

В края на деня над 30-40 дечица, които бяха в залата, буквално се нахвърлиха върху Рени, за да я прегърнат в знак на благодарност. “Внимавайте, за да не я съборите. Ще я задушите”, шегуваха се отстрани треньорите от клуба. Последваха сцени, на които и друг път съм ставал свидетел. Десетки усмихнати деца чакат за снимка и автограф от шампионката. Този път вежливи и усмихнати родители също благодариха на Рени, поднесоха й цветя и я изпратиха с пожелания за успех.

Нашият екип пожелава успех на клуб “Виктория”, на Йорданка Георгиева и на всички, които работят неуморно от сутрин до вечер. Сигурни сме, че в нейно лице децата имат най-добрите грижи и личен пример как се става шампион.