Малко повече от месец преди глобалното събитие "Wings for Life World Run" ("Крила за живот") пет български града се присъединяват към световното движение с организирани бягания, което е с благородна цел. София, Бургас, Велико Търново, Варна и Пловдив ще очакват всички, които искат да окажат подкрепата си към засегнатите от травми на гръбначния стълб. 

Всички бягания започват в един и същи час в целия свят - 14:00 българско време, а за участие в бягането и включване на резултата в световната ранглиста е необходимо единствено сваляне на приложението Wings for Life World Run App.

В София желаещите да подкрепят каузата се събират в Борисовата градина с помощта на Runbg.net и на двигателя му - Илиян Лазаров, добре познат на бегаческото общество. Жителите и гостите на столицата ще се надбягват с виртуалния финал по 5-километрово трасе, а старта ще бъде разположен близо до езерото “Ариана” от страната на паркинга на Националния стадион.

В Бургас, организираното от ултрамаратонеца и триатлонец Васил Динев бягане ще се проведе в Морската градина със старт при “Пантеона”, a във Велико Търново Wings for Life World Run ще се случи в парк “Дружба”, където ще бягаме заедно с TurnovoRuns.

Пловдив и организаторите от PowerFit ще предизвикат желаещите да се включат с бягане по Младежкия хълм, започващо от стълбите зад бензиностанцията на Коматевсия възел. 

Във Варна ще се състезават с виртуалния финал по 5-километрово трасе в Морската градина, подготвено от Fit2Run.

Уникалният формат на събитието и специално създаденото приложение ни позволяват да бягаме в подкрепа на каузата без значение къде в България или по света се намираме. Всеки може да бяга за тези, които не могат, дори в деня на събитието да не се намира в градовете с организирани бягания. Точно в 14 часа в приложението ще стартира виртуалният финал, който ще “преследва” бягащите, постепенно увеличавайки скоростта си на приближаване. Целта е всеки участник да избяга възможно най-дълго разстояние преди финала да го настигне.

През 2017 година най-голямо разстояние, преди да бъде настигнат от колата-прихващач, избяга полякът Бартош Олшевски – 88.24 километра.

Миналата година в България каузата бе подкрепена от редица спортисти и известни личности. На 6 май се очаква включилите се да бъдат още повече. Актьорите Деян Донков, Юлиян Вергов, Владимир Карамазов, Антоний Аргиров, Невена Бузукова, Стефан А. Щерев и Снежана Макавеева, бегачите Краси Георгиев, Шабан Мустафа и Антония Григорова, парапланеристът Веселин Овчаров, колоездачът Йордан Анчев, автомобилният състезател Павел Лефтеров, параолимпиецът Георги Киряков са сред заявилите своята подкрепа към десетките хиляди по света, за които откриването на лек е жизненоважно.

"Wings for Life" / „Крила за живот“ е неправителствена изследователска фондация, основана през 2004 година от Дитрих Матешиц и двукратния световен шампион по мотокрос - Хайнц Кинигаднер. Целта на фондацията е да намери лек за гръбначните увреждания, които засягат повече от 3 милиона души по света, парализирани вследствие на травма, и 130 000 нови пациенти всяка година, пострадали вследствие на пътно-транспортни произшествия или спортни травми. „Крила за живот“ финансира 82 изследователски проекта в световен мащаб и работи заедно със световно известни и уважавани институти като Cambridge University (Великобритания),
Harvard Medical School (САЩ), Karolinska Institute (Швеция), Шарите Берлин (Германия).