Димитър Маринов и Мая Танева са големите победители в 160-километровия ултрамаратон "Персенк Ултра 2019". Пловдивчанинът, който през юли спечели и 141-километровата дистанция в "Трявна Ултра 2019", впечатли и в състезанието в Родопите. Маринов финишира на площада в Асеновград за 21 часа и 59 минути. Топ 3 допълниха Константин Атанасов (22:45 ч.) и Велин Дилов (26:15 ч.). Освен със 160-те км, участниците в "Персенк Ултра" трябваше да се справят и с преодоляването на 7665 метра обща положителна денивелация.

При дамите двукратна победителка на кралската дистанция вече е Мая Танева. Тя е родом именно от Асеновград и е голям любимец на местните, които съумя отново да зарадва, въпреки контузии и болки, които превъзмогна по време на тежкия ултрамаратон. Танева подобри времето си от 2018 година с час и половина и финишира за 29 часа и 46 минути. Само още пет жени завършиха 160-километровата дистанция на "Персенк Ултра 2019" - второто място зае Яна Петрова, трета е Даниела Димитрова, а след тях се наредиха Стефка Стоянова, Кристина Николова и Добромира Янева.
 
В 110-километровото състезание "Диво прасе ултра" (5095 метра обща положителна денивелация) спечели Кольо Райчинов, който се представи впечатляващо и финишира за точно 14 часа и 47 секунди. Победителят от миналата година - опитният ултрамаратонец Ивайло Хаджиев, този път завърши втори, а третото място зае Петко Новаков. 

Победата при дамите на 110 км е за Нели Ангелова. Тя финишира с време 18 часа и 23 минути. Топ 3 допълниха победителката от 141-километровата дистанция от "Трявна Ултра 2019" Гергана Малчева, следвана от Мая Малканова.

В "късата" дистанция - 50-те километра "Орехово Ултра" (с 2545 метра с обща положителна денивелация) за втора поредна година номер 1 е Мария Николова. Както и през 2018 г., така и сега класната атлетка не позволи на нито един мъж да финишира преди нея. Николова преодоля дистанцията за 5 часа и 20 минути. Победителят при мъжете Росен Русев финишира 5 минути след нея - 5:25 ч. След него се наредиха Камен Недков и Ахмед Ахмед-Фараона. Топ 3 при жените допълниха Славена Топалска и Боряна Николчева.

Планинският ултрамаратон "Персенк Ултра" се проведе за седма поредна година при отлична организация. В Асеновград пристигнаха над 400 бегачи от 16 държави. Ултрамаратонът се проведе под надслов "Усети духът на Родопите". Престижното състезание е сертифицирано и е част от календара на Международната асоциация по планинско бягане. Всеки завършил участник получава квалификационни точки за други международни състезания. "Персенк Ултра" е и квалификация за световното първенство във Франция през 2020 година. 
 
Над 130 доброволци, разпределени в 13 подкрепителни пункта взеха участие в организирането и провеждането на престижното международно състезание в Родопите.

Най-горещо беше на Чудните мостове - безспорно най-красивото кътче от състезанието. Там бегачите бяха подкрепени не само от усмихнатите доброволци, които ги "зареждаха" с вкусни храни и напитки, а и от публиката край трасето. Насъбралите се хора аплодираха участниците, пожелавайки им успешно финиширане.

В знак на благодарност към всеотдайността на доброволците организаторите бяха подготвили сертификати и медали с пожелание догодина в каузата да се включат още повече любители на спорта и природата.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Пълните резултати - ТУК и ТУК!

Снимки на KrisoK Photography - ТУК!

 

|