Кирил Николов и Антония Григорова отново се представиха много силно в "Пирин Ултра", част от световните серии по скайрънинг. Двамата завършиха на третото място, съответно при мъжете и жените в 66-километровата дистанция (с 4400 метра положителна денивелация), доставяйки голяма радост на хилядите си почитатели и най-вече на публиката в Банско. Стотиците край финала и по трасето мощно аплодираха Тони и Дизела, които вече няколко години поддържат най-високо ниво и са част от световния елит в скайрънинга. 

Кирил Николов проведе епична битка с французин, двама испанци и представител на Андора, като първите петима се бяха вместили в 5 минути. Победата завоюва Бенят Maрмисоле. Французинът пресече финала на площада в Банско за 7 часа, 39 минути и 6 секунди. Втори е Андер Иняра (Испания) - 7:41:52 ч. и веднага след него Дизела - 7:42:11 ч. Така българинът успя да подобри времето на миналогодишния победител Пере Аурел (Испания), който бе поставил рекорд от 7:44:40 часа през 2018 г. 

Испанецът Борха Фернандес завърши четвърти - 7:42:45 ч., само на 34 секунди след Кирил Николов, а пети със 7:44:24 ч. е Марк-Касал Мир от Андора. 

Втори сред българите в кръга от световните серии завърши Станимир Димитров (18 място в класирането при мъжете с време 9 часа и 55 минути), а трети Камен Недков (21 място с време 10 часа и 20 минути).

Победата при жените е за световната шампионка Рагна Дебатс (Холандия). Класната атлетка, която е съпруга на победителя от "Пирин Ултра" 2018 Пере Аурел, завърши първа днес с време 9 часа, 8 минути и 45 секунди. Дебатс беше изключително радостна от успеха си, тъй като преди година не успя да финишира в Банско, отказвайки се на Тевно езеро. 

Чехкинята Марсела Вашинова завърши втора с 9 часа и 40 минути, а третото място зае Антония Григорова (XCoSports Bulgaria) - 9 часа и 46 минути. Така трикратната участничка на зимни Олимпиади повтори класирането си от миналата година, когато отново беше трета. Този път обаче Тони имаше далеч по-големи затруднения, свързани със здравословен проблем. Наложи й се да преустанови тренировки за известно време, но въпреки това отново "избухна" в кръга от световните серии, на който страната ни е домакин. С упорита борба и раздаване до последен дъх тя и Дизела отново зарадваха публиката с престижни класирания, защитавайки честта на България на световната сцена.

Григорова за момента е единствената българска представителка, която успява да се качи на почетната стълбичка на кръг от световните серии в скайрънинга - вече два пъти. Припомняме, че рекордьорката от Ком-Емине е и победител в първото издание на "Пирин Ултра" през 2016 г. (на 150-километровата дистанция). 

Най-тежкият планински ултрамаратон в България беше част от световните серии по скайрънинг за втора поредна година. Така ще бъде и през 2020 г.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

ПЪЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНИЯ!