Кирил Николов стартира новото си предизвикателство - 240 километра през пет планини за две денонощия. Дизела се опитва да постави рекорд по българската част на международния маршрут Е4, като се стреми да достигне до Гоцев връх (на границата с Гърция) за по-малко от 48 часа. Сегашният рекорд е 2 дни и 22 часа, поставен от Боян Дочев през 2017 година. 

Трасето на Е4 преминава през Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка. Впечатляваща е и голямата положителна денивелация на маршрута от близо 14 000 метра, което го превръща в истинско изпитание и за най-подготвения атлет. 

Подкрепян от солиден екип и още приятели и фенове, Дизела стартира точно в 12:00 часа в петък от площада в Драгалевци. Един час по-късно Николов вече беше на хижа Алеко, а минути по-късно премина и през Черни връх, докато в София имаше гръмотевична буря и дъжд. 

"Очакват ме 240 километра с 14 000 метра положителна денивелация. Очакват ме две денонощия без сън, което е най-трудното. Преди да стартирам се наспах добре. Определено слънцето ще ме мори, особено днес във Верила. Заради очакванията за лошо време в събота по обяд на Славянка, взехме решение да стартирам в 12 часа днес, а не в 19 ч. вечерта, както бяха първоначалните планове", обясни Кирил Николов преди старта. 

"Дано няма гръмотевични бури, което е най-притеснителното. Особено за целия екип, който е с мен. Ако съм сам, е една идея по-лесно, но когато има много хора, рискът става много по-голям", изрази опасенията си за лошо време Дизела.

За да премине разстоянието за впечатляващите 48 часа, на Кирил ще му се наложи да бяга почти без прекъсване ден и нощ. Необходимото темпо ще се поддържа и с помощта на няколко пейсъра. Те ще бягат с него предимно в участъците през тъмната част на деня, където сигурността ще бъде на първо място. В екипа на Дизела е и Антония Григорова - участник в три зимни Олимпиади и рекордьор на Ком-Емине за жени. По време на цялото бягане Дизела ще има екип от няколко автомобила, които ще го пресрещат на достъпни места, където той лесно и бързо ще може "да презарежда" и да продължава по своя път напред.

"Преминавал съм цялото трасе. Очакват ме трудни участъци из Рила и Пирин, особено през нощта, когато няма да съм сам, ще имам пейсъри (б.р. - придружаващи го бегачи) - жулистанците Сашо и Миро Спасови, Максим Стоименов, както и Антония Григорова и Камен Недков", добави Кирил Николов.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ
 
Движението на Дизела в реално време - ТУК!


Снимки: Пламен Славов/БЛИЦ СПОРТ и XCoSports Bulgaria