Лимоне (Италия) беше домакин на финалния старт от Скайрънинг сезон 2019 – "Sky Masters". Състезанието събира най-добрите скайрънинг състезатели, като квалификация за участие получават атлетите с най-много точки от сезона. Тази година участие в състезанието взеха 40 мъже и 30 жени. Трасето бе с дължина 27 км и 2600 мeтра вертикална денивелация. 

Българските представители от отбора на Team XCoSports – Кирил Николов – Дизела и Антония Григорова получиха квалификация, но този път участие в Sky Masters взе само Кирил. Николов премина финала девети, като по този начин си осигури място сред най-добрите 10 атлети в крайното класиране за сезона. Въпреки квалификацията си, Григорова не можа да вземе участие в състезанието, тъй като по същото време представлява България в Световните военни игри в Ухан (Китай). Последното участие на Антония в стартовете от Световните серии бе на родна земя - в Пирин Ултра. Тогава тя зае трета позиция и се нареди 17-та в генералното класиране. В предното си участие - в Бага, Испания, Григорова зае шесто място, а по време на "ROYAL ULTRA SKYMARATHON GRAN PARADISO" в Италия, премина финала пета. За Антония това бе втори сезон с участия в Световните серии по скайрънинг.

"Този сезон го оценявам най-силно от всички досега. Нивото на състезателите последните години много се вдигна. Щастлив съм от "Olympus marathon", където подобрих времето си с цели 11 минути, в Япония се класирах пети, във Франция също завърших на пето място, а на Пирин Ултра станах трети. Днес бягането не се разви по начин, по който се надявах, краката не бяха от най-свежите, но съм много щастлив, тъй като след второто качване бях 17-18-ти и съумях за последните 10 км да се изкача 10 места напред в класирането“, разказа Дизела след финала в Лимоне. 

Скайрънинг сезон 2019 включваше 15 старта в Италия, Швейцария, Андора, България, Норвегия, Испания, Гърция, Португалия, Франция, Япония и Китай. Вълнуващият финал се проведе в Италия, а победител стана японецът Руи Уеда, който на метри от финала открадна титлата от лидера в класирането Ориол Кардона от Испания. Уеда избяга трасето за 3:03:15 ч. Третото място отиде при Кристиян Матиз от Швейцария. При дамите победата грабна румънката Деница Драгомир, а няколко минути след нея се нареди победителката в крайното класиране за сезона – Шейла Авилес. Трета стана чехкинята Марсела Васинова. 

„Сезоните стават все по-силни, конкуренцията все по-голяма. България има предложение за старт на Вертикален километър, за скоростно бягане в сгради… Трябва само да работим повече, за да осъществим тези неща“, каза председателят на Българската федерация по Скайрънинг Димитър Димитров след финала в Лимоне. 

Относно календара за 2020 г. Димитров добави: „Догодина българското участие в Сериите отново ще бъде Пирин Ултра, като с промените, които ще се направят по трасето, стартът минава в категорията на най-екстремните и предизвикателни стартове в календара.“

Преди старта на "SkyMasters 2019" в Лимоне, беше обявен и календара за 2020 г.: 16 състезания, 1 "SkyMasters", 12 страни, 3 континента, 4 нови трасета. Част от календара отново е и Банско - Пирин Ултра, с ново предизвикателно име – "Pirin Extreme" - ще се проведе на 12 септември 2020 г.