Доналд Тръмп ще бъде 45-ият американски президент. Той ще встъпи в длъжност на 20 януари 2017 г., след като в качеството си на номинация на Републиканската партия победи представителката на демократите Хилъри Клинтън.

70-годишният бизнесмен е известен със своите офис небостъргачи, хотели, казина и търговия с недвижими имоти. Тръмп обаче е свързан и със спорта. Негови фирми управляват 18 топ голф игрища по целия свят и предлагат и курсове по голф.

През 1983 година Доналд Тръмп създава клуба Ню Джърси Дженералс, който започва участие в новосформираната Футболна лига на Съединените щати (USFL), който трябва да бъде конкуренция на Националната футболна лига (NFL). Точно преди началото на първия сезон Тръмп продава отбора на петролния магнат Джей Уолтър Дънкан, но година по-късно откупува Ню Джърси Дженералс. През 1985 година клубът се слива с Хюстън Гемблърс. Новият тим запазва името Ню Джърси Гемблърс, но само година по-късно USFL прекратява съществуването си.

Доналд Тръмп обаче не се отказва от желанието да има отбор по американски футбол. През 2014 година прави неуспешен опит да купи Бъфало Билс. По време на кандидат президентската си кампания той отправя критики към NFL заради новите правила след зачестилите случаи на сътресение на мозъка сред играчите. Тръмп обвинява Лигата в мекушавост и слабост. Освен това критикува реферите, че ненужно свирят леки нарушения, за да ги покажат по телевизията и да ги видят съпругите им.

На 15 февруари 1983 година Доналд Тръмп прави оферта от 13 милиона долара за купуване на бейзболния Кливланд Кавалиърс. По-късно същата година бизнесменът повишава предложението си до 34 милиона долара, но офертата е отхвърлена, тъй като Тръмп не дава гаранции, че след три години няма да премести отбора в друг град.

През 1989 и 1990 година създава колоездачно състезание в САЩ, което носи името Тур дьо Тръмп. Целта е да се направи американски еквивалент на Тур дьо Франс и Джиро д'Италия. Състезателите по трасето са посрещани с плакати срещу Доналд Тръмп. През 1990 година той напуска организирането на състезанието и се отказва да го спонсорира, тъй като в този момент има проблеми с други бизнес начинания. Самата колоездачна надпревара продължава съществуването си още няколко години, но с името Тур Дюпон.

Доналд Тръмп организира и боксови мачове в своите хотели. През 1998 година неговият „Тръмп Плаза“ в Атлантик Сити приема битката между Майк Тайсън и Майкъл Спинкс, в който Железния Майк нокаутира съперника си за 91 секунди. Към момента на двубоя това е най-скъпоплатеният мач в историята на бокса. Приходите се над 70 милиона долара, от които Майк Тайсън прибира 20 милиона, а Спинкс взима 13,3 милиона.

В един момент Тръмп дори изпълнява ролята на финансов съветник на Тайсън. Бизнесменът публично защитава боксьора през 1992 година, когато е обвинен в изнасилване от 18-годишна красавица. Доналд Тръмп нарича процеса „скалъпен“. Той предлага Майк Тайсън да остане на свобода и да му организира един-два боксови мача, като приходите от тях (между 15 и 30 милиона долара) ще отидат за обвинителката на Тигъра. Тайсън е осъден на шест години, но излиза от затвора през 1995 година, а Тръмп никога повече не му организира мач. Майк Тайсън обаче публично подкрепя бизнесмена по време на кандидат президентската му кампания.

Новият американски президент е запален фен на кеча и близък приятел със собственика на WWE (World Wrestling Entertainment) Винс Макмеън. Две състезания са провеждани в „Тръмп Плаза“, а самият Доналд Тръмп се е появявал дори като участник в няколко битки. В една от тях той е в отбор с кечиста Боби Лашли, а срещу тях са Винс Макмеън и Умага. Съдия е известният боец Ледения Стив Остин. Облогът между Тръмп и Макмеън е обръсване на главата на загубилия. В крайна сметка босът на WWE се оказва с нова прическа след края на мача. През 2013 година Доналд Тръмп става член на Залата на славата на WWE заради приноса си към популяризирането на кеча.

Най-голямото спортно завоевание на Доналд Тръмп си остава бившата му съпруга Ивана Зелничкова, за която е женен в периода 1977-92 година. За нея се знае, че е бивша състезателка в алпийските ски, като има силни изяви в спускането и слалома. Твърди се, че е била резерва в отбора на Чехословакия за олимпийските игри в Сапоро през 1972 година. За това обаче няма доказателства и потвърждението идва през 1989 година от генералния секретар на Чехословашкия олимпийски комитет Петър Помезни: „Какво е тази жена Ивана и защо пората постоянно се обаждат и питат за нея? Много пъти преровихме архивите си, говорихме с много хора. Няма никакви сведения, че такава състезателка е била част от олимпийския отбор!“
ВЕСЕЛИН РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ