Спечелването на три медала от олимпийските игри е безспорен успех, но спортното министерство и Българският олимпийски комитет (БОК) са очаквали повече, коментира Красен Кралев.

Спортният министър, който беше част от българската делегация в Рио де Жанейро, добави, че при някои от спортистите си е пролича липсата на самоувереност в решителните моменти, а освен това даде устен финансов отчет за подготовката на олимпийците и премиите, които ще получат.

Общо изплатените олимпийски премии на спортисти и треньори ще бъдат 1 802 000 лева, като от тях сребърната медалистка в скока на височина Мирела Демирева взима 200 хиляди, а 160 хиляди са за нейния треньор (б.р. - холандецът Рини ван Лееуен), обясни спортният министър.

Елица Янкова, бронзова медалистка в борбата, ще получи премия на стойност 150 хиляди лева, а 120 хиляди са за треньора й. За гимнастичките, също с бронзов медал от олимпийските игри, пък са заделени 675 хиляди лева, а за треньора Ина Ананиева 236 хиляди лв.

Спортният министър обясни, че за 14-те спорта, в които е имало българи на Олимпиадата, са похарчени общо 50 милиона лева за подготовка през последните четири години. Той подчерта, че за този период от тези спортове са спечелени 191 медала, като 145 са от европейско първенство и 46 са от Световно. Специално за тези 51 атлети, които участваха в Рио 2016 за подготовка тази година са похарчени малко над 3,8 милиона лева. Разходите за пътуване и престой на олимпийската делегация са около милион и половина.

"Спечелването на три медала е безспорен успех. Не сме в такова състояние на икономиката, че да искаме много. Някои се реализираха, други дадоха всичко от себе си - Тихомир Иванов, Ивет Лалова, Панчо Пасков, Антоанета Бонева и други. Трети пък не успяха или бяха спрени от съдии. Реалният потенциал беше да вземем медали в осем спорта, както казах и преди Олимпиадата, така че в един аспект представянето е успешно, а в друг - не", коментира Кралев при гостуването в bTV.

"Спечелихме три медала, но изпуснахме още четири - Дубов и Байряков в борбата, Ивайло Иванов в джудото и Бонева в стрелбата. Затова говорих за назначаване на психолог, защото в решаващия момент те не си повярваха. Не че бяха по-лошо подготвени или пък нямаха възможност. Тайбе Юсеин и Станимира Петрова също не трябваше да имат проблем със стигането до медали", каза спортният министър.

Кралев потвърди, че са му откраднали часовника, като каза, че именно кражбите и транспортът са били най-големите проблеми за спортистите в Рио: "Става въпрос за сувенирен часовник от олимпийския комитет. Не е кой знае какво. Имаше много кражби. Опитаха се да направят сензация с гребците, но е нормално момчетата да не искат да им чистят стаите. Много се оплакаха от липсата на телефони, лаптопи и други неща."

Относно допинг скандала със Силвия Дънекова, Кралев коментира - "Водим сериозна борба срещу допинга, но Дънекова явно се беше успокоила след пробата при пристигането си. Това хвърля петно, но е индивидуално решение, а не държавна политика. Факт е, че другите ни спортисти са чисти."