Демократи за силна България настояват за закриване на Министерството на физическото възпитание и спорта. Това обяви на пресконференция Радан Кънев от партийното ръководство. Според “тъмно сините” най-слабото представяне на страната на олимпийски игри в последните 60 години е ясен показател, че спорта се нуждае от реформа.

“Неадекватни са оправданията на премиера, че провалът се дължи на "22-годишно безхаберие" и на лош късмет. В средата на "безхаберието" - през 2000 година българските спортисти бяха на 17-то място в класирането по медали с пет златни, шест сребърни и два бронзови медала”, припомни Кънев.

Според ДСБ реформата в областта на спорта трябва да бъде извършвана от държавна агенция, смятат от партията. Според тях ГЕРБ трябва да преустанови опитите си да премахне държавната собственост върху спортните имоти.

"Трябва да се приеме нов закон за спорта с нови права и отговорности на федерациите, както и със специални изисквания за техните ръководители и с ясни правомощия и задължения на Олимпийския комитет", посочи Кънев.

Според експертите на ДСБ водещо начало трябва да има училищния и университетски спорт, а задълженията и отговорностите на централната власт и общините да са ясно дефинирани.

ДСБ настояват да има строг финансов контрол върху федерациите. Специално внимание трябва да се обърне на спорта и спортните бази на българското средно и висше училище, е посочено в позицията на партията.

Според ДСБ основа на развитието на спорта у нас трябва да стане изпълнението на мащабна програма за национални училищни и университетски спортни състезания.