За първи път български екипаж – пилотът Ивайло Драганов (37) и неговият навигатор Владимир Янев (39), двамата живеещи и работещи в Чикаго, проби в класирането на регионалния шампионат по Сноу-Дрифт на Американската Рали Асоциация (ARA), пише bgnrc.info.

В деветото си участие в американския рали шампионат и втори старт в Сно* Дрифт Рали в окръг Мортморенси, Атланта, щат Мичигън, двамата българи и тяхното Субару WRX Вагон с българския трибагреник на тавана, стъпиха на бронзовото стъпало късно вечерта в събота.

„Това определено е най-високото наше постижение, което много ни зарадва. И заради работата на Влади като ко-пилот, и за това, че автомобилът по чудо издържа, а както се казва бяхме на косъм да отпаднем след удар в 8-я скоростен етап. Добре, че след него не идваше ред на сервизната зона.“

При това, Ивайло е категоричен, че и в групата на свободния клас, и в двете категории на Сно* Дрифт Рали (национална и регионална), в състезание, след като подготвен с колкото възможности позволяват „спонсорите“, колата дава максимум 200 „коня“ срещу 300 и отгоре на конкуренцията.

И варненецът Иво, и добричлията Влади пристигат в Чикаго преди години, но и единият, и другият още от ралитата Златни и Албена са носители на вируса на нелечимата бензинова зараза.

„Пристигнах тук през 2000 година и няколко месеца се озъртах да видя има ли и какви са ралитата тук“, връща лентата назад Иво.

„После започнах да ходя по състезания и да гледам, а през 2012-а се пуснахме с Влади в Леик Супериор Перформанс Рали.“

Както го рекламират самите му организатори, това е състезание на истински пътища и за истински автомобили допълвайки, че трасетата са само върху лед и сняг, който тази година встрани от 17-те етапа е едва 17 инча.