Десетки елитни атлети от цял свят вече са потвърдили участието си на WIZZ AIR София маратон. Поредното, 35-о издание на едно от емблематичните събития за българската столица, е насрочено за 14 октомври със старт-финал пред Националния стадион "Васил Левски".

При мъжете с най-силен личен рекорд засега е Доди Фейера Гемеда от Етиопия, който впечатлява с личното си постижение 2.09:42 часа от маратона в Донгюн (Китай) през 2016 г. Рядко в България пристига маратонец с персонален рекорд под 2.10 ч., а Доди е бягал под 2.15 ч. осем път в последните пет години. Той обаче ще срещне сериозна съпротива, тъй като в София ще стартират редица класни маратонци, сред тях и миналогодишният победител с рекорд на трасето Бармао Кипроно от Етиопия.

Кенийската армада ще бъде представена от Абел Роб, който е с две втори места от тазгодишните български маратони и също е с шанс за спечелване на джакпота. Негови сънародници са Марк Ротич и Киплагат Кипчирчир с личен резултат 2.12 ч. Интересен факт е, че Кипчирчир и миналогодишният шампион Кипроно са от отбора на NN Running Team, в който членува и олимпийския шампион Елуид Кипчоге (Кения), подобрил преди две седмици световния рекорд 2.01:39 ч. на маратона в Берлин.

Елитната група се допълва от Жан Симуквека от Руанда и мароканецът Нуйни Редуан с личен рекорд 2.14 ч.

До тях ще застане супер амбицираният Ахмет Насеф, който с две победи досега тази година е основен претендент за спечелването на джакпота от 20 000 лв., заедно с кенийката Рут Матебо, който също има два триумфа от Стара Загора и Варна тази година. Рут ще гони победата в компанията на своята сънародничка Бети Джематия, до тях на старт ще застанат Клементине Муканданга от Руанда, Марел Ханене от Мароки и други елитни атлетки.

Бегачи от рекорден брой държави са заявили участници в WIZZ AIR София Маратон на 14 октомври. Интерес има от представители на 45 държави, а общият очакван брой на стартиращите е над 4000.

И тази година проявата е част от инициатива "София – Европейска столица на спорта" и отново е финал на веригата от маратонски бягания под наслов „Бягането като начин на живот“ след състезанията н Стара Загора и Варна.

За първи път на Софийския маратон ще присъства делегат на Международната федерация по лека атлетика (IAAF). Португалецът Карло Кардосо ще инспектира трасето и цялостно ще оцени организацията на състезанието, което кандидатства за категория „bronze level” в ранглистата на най-прочутите световни маратони.

Регистрацията за WIIZ AIR София Маратон продължава до 7 октомври. Важно е да се знае, че т.нар. “Race Office“ за получаването на номерата и с всичко необходимо около организацията на събитието тази година ще се изгради до монумента на Съветската армия в Княжеската градина. Там ще бъдат и щандовете на т. нар. EXPO изложение, където ще са представени най-новите продукции на производители на спортни стоки, пособия и екипировки.

Стартови номера може да се вземат и в деня на старта рано сутринта при предварително платена такса. По традиция всеки участник ще получи стартов пакет с много подаръци от спонсорите. WIZZ AIR отново ще дари на всеки стартирал в основните дисциплини по един еднократен ваучер на стойност 20 евро, който може да се използва в рамките на година за закупуване на самолетен билет до желана дестинация.

Общият награден фонд и тази година ще бъде впечатляващ – над 60 000 лв. Победителите при мъжете и при жените в класическия маратон ще получат по 8000 лв., подгласниците им по 4000 лв. и т. н. до 10-о място – 400 лв. Парични награди ще има за всички призьори до шесто място на 21 км и на 10.5 км. Всеки стартирал ще получи рекламна тениска на ASICS с уникално красив дизайн, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени с много красив медал като спомен от участието в събитието. Наред с това ще бъде разиграна томбола с 20 награди сред всички завършили масовото бягане на 3 км.