Хиляди бяха съпричастни с 34-ото издание на Софийския маратон, който се проведе вчера при отлична организация. Събитието беше по-специално за няколко деца с увреждания, които имаха преживяване, което със сигурност ще помнят дълго. Малчугани сбъднаха мечтата си - да финишират в маратона наравно с останалите участници, макар и в колички.

Децата в неравностойно положение изминаха 10-километровата дистанция, подпомагани от доброволци, които с удоволствие се включиха в благотворителна кауза на организацията "Бягай за тези, които не могат". От "Running 4 those who can’t" набират средства за закупуване на специализирани столове за децата, които не могат да бягат.

Най-щастливият миг за малчуганите настъпи преди финалната арка, когато количките бяха изоставени и усмихнатите деца финишираха изправени на крака, подпомагани от придружителите си. Емоционалният момент логично трогна всички присъстващи, които бурно аплодираха малките герои.

По традиция Софийският маратон е свързан с много благотворителни каузи. И сега покрай състезанието отново се събраха средства в полза на деца с различни специални нужди. Операция „Жълти стотинки“ на VIVACOM помагаше на деца с множествени увреждания, за които се полагат грижи в столичния Дневен център „Център за Надежда“, като лица на кампанията са легендарният гимнастик олимпийският медалист Йордан Йовчев и суперпопулярната певица Белослава. Наред с това и тази година бензиностанции ЕКО отново събираше средства за децата болни от аутизъм, като всеки пробяган от техни служители километър се умножава в лева. 

За първи път в Софийския маратон бе включена и 40-метрова паралелна скоростна отсечка, като целта на организаторите от VIVACOM бе всеки да почувства удовлетворение от скоростта, измерена с професионална техника. Край старт-финала имаше много други предизвикателства, които провокираха хората да бъдат активни в празничния неделен ден – с правенето на лицеви опори, със скок на височината, от която Роналдо удря футболната топка с глава, с много забавни игри и викторини.

Както вече стана ясно, големият победител вчера бе Бармао Кипроно от Кения, който спечели 34-ото издание на Маратон София с рекордно време. Кениецът пробяга класическата дистанция от 42,195 километра по улиците на столицата за 2:14:49 часа, с което си заслужи допълнителен бонус от 1000 лева, заработвайки общо 9000 лева от наградния фонд. Победителка при жените пък стана неговата сънародничка Рут Матебо, финиширала за време от 2:40:30 ч., като с успеха си тя спечели и големия джакпот от 20 000 лева.

Първа от българките финишира Радосвета Симеонова (Добруджа), която с 2.46:10 ч. стана държавна шампионка, пред Анита Кръстева (Берое Стaра Загора) 3.04:36, Милка Михайлова (Дунав Русе) 3.19:14 и др. При мъжете първенец на страната е Димчо Мицов от Рилски атлет (Самоков) с 2.26:42, следван от Илия Куцаров (Локомотив София – Никола Карапетров) 2.44:23, Александър Василев (Универсал) 2.46:02 и др.

И тази година Маратон София бе част от инициатива „София – Европейска столица на спорта“, а новият партньор Wizz Air дари на всеки стартирал в основните дисциплини по един еднократен ваучер на стойност 20 евро, който може да се използва в рамките на година за закупуване на самолетен билет до желана дестинация. Състезанието бе валидно както за държавно първенство, така и за финал в българската атлетическа верига под мотото „Бягането начин на живот".

Снимки LAP.BG: