Щвейцарецът Марк Гизин е в стабилно състояние след ужасяващото си падане по време на спускането от Световната купа по ски алпийски дисциплини във Вал Гардена. 30-годишният скиор изгуби контрол преди един от големите скокове на пистата в италианския зимен център. След това той се приземи изключително тежко със скорост над 100 км/ч.

Той беше транспортиран до болницата в Болцано, на около 40 километра от курорта в Доломитите, откъдето беше съобщено, че е дошъл в съзнание. Гизин е претърпял сътресение на мозъка, съобщава швейцарското издание Blick.

"Състоянието на Марк е стабилно. Той се чувства далеч по-добре и в събота вечерта дори беше транспортиран до Швейцария, където да му бъдат направни допълнителни изследвания", съобщиха от щаба на швейцарския тим.

Сестрата на скиора Мишел Гизин съобщи, че той има и контузия в областа на таза, но тя не е толкова сериозна и не налага хирургическа намеса. Все пак от швейцарския отбор допълниха, че повече новини за скиора ще има в неделя вечер или в понеделник до обяд.

Гизин има 101 старта в Световната купа, но никога не се е качвал на подиума или е записвал победа. Специалистът в скоростните дисциплини е сред най-опитните в швейцарския тим. Най-доброто му класиране в Световната купа са две пети места на спускането в Кицбюел през 2016 и 2018 г.