Хиляди столичани станаха свидетели на уникалния спортен празник, белязал първото издание на НДК 360 – Европейска вечер на спорта. Мнозина от тях се включиха в многото състезания и активности във и около една от емблематичните сгради за града и страната. Събитията отбелязаха финалния уикенд от Европейската седмица на спорта, а гвоздеят в програмата бе фестивалът НДК 360, включващ скоростно бегово изкачване по стълбите на сградата, ориентиране из коридорите и помещенията и скоростно фасадно изкачване на НДК. Всички тези състезания бяха придружени с много активности, демонстрации и открити уроци в над 10 вида спорт на специално изградени сетове, издигане на топловъздушен балон с възможност на него да се качват хора със специални потребности, забавни игри и томболи.

Празникът бе открит от Андрей Ковачев – член на Председателството на Европейския Парламент и президент на Консултативната група на АЦЕС ЕВРОПА, , Виктория Славкова - директор на дирекция "Европейски програми, проекти и международно сътрудничество" към ММС, Венцислав Игнатов – директор дирекция „Спорт за учащи и спортни училища“ към ММС, Снежана Петрова – директор на Природен парк Витоша и Християна Тодорова – олимпийска медалистка в художествената гимнастика, световна и европейска шампионка и лице на инициатива „София – Европейска столица на спорта“. По късно към официалните лица отличили призьорите се включиха доц. Стоян Андонов – зам.-министър на младежта и спорта, световната шампионка по бокс Станимира Петрова, част от медалистките на завършилото наскоро световно първенство по художествена гимнастика и Кирил Николов – Дизела. Рекордьорът в планинските бягания не можа да стартира поради контузия, но специално дойде да подкрепи участници и да приветства зрителите.

Много настроение в празника внесе и популярният водещ Ники Кънчев, който в продължение на четири часа забавляваше зрителите, следящи активностите и на огромен видео екран. Част от официалните лица се включиха в отделните сетове на спортовете, като сами изпробваха умения под указанията на специалистите. Силен интерес предизвика двубоят на канадска борба между евродепутата Андрей Ковачев и зам.-министър Стоян Андонов, завършил с поделен успех.

НДК 360 обединява няколко спортни събития в празник с цел да промотира възможностите за спорт в столицата и специално в и около НДК, откъдето фактически започва и пътят от центъра на града към планината Витоша. Събитието е част от ежегодната „Европейска вечер на спорта“, а организатори са Столична община, Фондация „София – Европейска столица на спорта“, Министерството на младежта и спорта, НСА „Васил Левски“, Българска федерация по ориентиране и домакините от Националния дворец на културата. За първи път тази символична за българите сграда отвори широко врати за хората, които искат да живеят активно и здравословно.

Най-бърз в скоростното бегово изкачване на НДК се оказа Иван Сираков, който сподели след финала, че е участвал с Дизела в подобно състезателно изкачване на Айфеловата кула, където е завършил на 20-о място. Шампионът измина сега в НДК осемте етажа и над 500 стъпала нагоре и обратно за 3:58 мин., следван от Боян Иванджиков 4:00, Димитър Желязков 4:02 и др. При жените победителка е Лиляна Гоцева с 4:37 мин., пред Кристина Иванова 4:42, Десислава Димова 5:30 и др. Най-малки сред участниците бяха 5-годишният Росен Минков и 6-годишната му сестра Стояна, финиширали със своите родители.

Много емоции предизвика състезанието по ориентирането из четири нива, десетки зали и коридори на НДК. Участваха най-добрите ни състезателки при жените и много от елитните ориентировачи. При мъжете най-бързия път до финала намери сребърният медалист от бягането Боян Иванджиков, финиширал за 15.41 мин, следван от Иван Димитров 17:23, а трети с 18:18 бе Иван Сираков, който след победата в бягането грабна и бронз в ориентирането. Номер 1 при жените бе Борислава Миткова с 20:31 мин, пред Катя Кръстева 21:15, Лиляна Маринова 22:52 мин. и др.

Огромно шоу бе фасадното изкачване, в което участваха 19 мъже и 15 жени, осветявани до късно от прожектори в скоростната си надпревара. Най-бързо се изкачи покрай 30 метровата стена Теодор Кисимов – 1:14,96 мин., следван от Павлин Димитров 1:18,96, Христо Иванов 1:25,92 и др. При жените победителка е Невена Ланджева с 2:27,80, пред Ани Гатева 2:41,10, Богдана Костадинова 2:55,98 и др.

Междувременно голям интерес имаше към сетовете с различни спортове, организирани от Министерството на младежта и спорта. Зрителите станаха свидетели на демонстрации, открити уроци и нагледни упражнения от специалисти. Мнозина дори пробваха сами тайните на отделните спортове под вещия поглед на елитни състезатели, треньори и специалисти. Много емоции предизвика издигането на топловъздушния балон, който в продължение на часове бе голямата атракция на празника.

Фестивалът е част от инициатива София – Европейска столица на спорта, с което Столична община продължава да предлага нови и нови възможности за активен и здравословен начин на живот. Спортът и здравословно хранене винаги са вървели ръка за ръка. Ето защо, по време на НДК 360 - Европейска вечер на спорта „Софийска вода“ връчи 10 специални награди за състезателите, избрани на случаен принцип. Печелившите ще имат възможността да се насладят на специално изготвено меню и ще могат да научат повече за здравословното хранене лично от @Bojana Katsarova. Тя ще разкаже как да съчетаваме храните така, че винаги да сме активни, с отличен тонус и в добра форма за спорт. Събитието се организира от „Софийска вода“ и е част от инициативите на компанията да насърчава спортните активности и екологичния, природосъобразен и здравословен начин на живот. Специални награди бяха връчени и от Националния дворец на културата. Фондация София – Европейска столица на спорта пък бе предвидила парични бонуси за призьорите и много спортни пособия за най-добрите в отделните възрастови групи.

НДК 360 продължи инициативата с благотворителна цел за подпомагане на кампанията „Витоша – достъпна за всички“ на Природен парк „Витоша“, която набира средства за изграждане на алея и спортна площадка в местността „Игликина поляна“ и на други места в планината за хора с физически увреждания. Банковата сметка и DMS номера са активни до края на годината.