Кирил Петков е един от българите, които участваха в спасителната акция по издирването на Боян Петров на връх Шиша Пангма. Той бе там на място заедно с баща си.

„Моят баща е учител на Боян, когато той е бил в 4 клас. Той е първият, който го е завел в планината. Един ден ми се обади и ми каза – информацията, която достига до нас, не прави логична връзка. Аз тръгвам към Китай, Боян е и мой приятел. Ето така баща ми показа какво означава приятелство – не да се пише и говори, а да се действа“, коментира Кирил Петков.

„Баща ми изтегли 30 хиляди долара, за да замине. След това реших, че и аз ще тръгна с него. Шест часа по-късно вече бяхме с полет към Непал. На следващата сутрин кацнахме и започнахме координация между отделните институции. Благодарен съм на баща ми, че заминахме, защото наистина имаше нужда от координация в Непал. Там се случи нещо невиждано до този момент. Никога в историята не Непал хеликоптери не бяха прелитали през границата с Китай. Българските институции се справиха страхотно, но наистина имаше нужда от помощ. Можеше прелитането на хеликоптери от Непал да бъде прието по грешен начин в Китай и това да бъде опасно“, допълни още Петков.

„Там е страшен терен, връщайки се в България, нашите планини ми изглеждат като градини. Онова там е смъртоносно. Хеликоптерът имаше разрешение да лети до височина 6700 метра, но безпрецедентно и след лично решение на пилотите, се качи до третия лагер, дори и над него. Ние прелетяхме на 8100 метра, а върхът е 8129 метра. Имаме снимки дори отгоре на самия връх.

Дадохме всичко от себе си, но неуспешно. Заради Боян Петров командирът на китайската група каза – да знаете, от тук нататък няма граници между Китай и Непал, когато става дума за спасителни мисии.

Истината е, че Китай участва в мисията напълно без пари, като дарение към България. От Непал обаче поискаха 200 хиляди долара. Накрая успяхме да се споразумеем - получават 50 хиляди, ако летят и 150, ако го намерят жив. Искам да подчертая, че нито една стотинка държавни пари не беше похарчена. Всички пари бяха чрез дарения, събрани от откритата сметка на приятелката на Боян, и от 10 лични приятели, които дариха за втория полет. Държавата направи страхотно нещо, но не са похарчени държавни пари“, завърши Кирил Петков.

Пилотът на хеликоптер от Непал (вляво) и китаец, който е ръководил група алпинисти, които са катерили върха