Световната купа по художествена гимнастика в София ще се проведе от 30 март до 1 април (петък-неделя). И тази година България е една от четирите страни, които организира турнира от най-висок ранг през сезона. У нас пристигат абсолютно всички звезди, както в индивидуалната дисциплина, така и при ансамблите (отсъстват единствено Азербайджан, САЩ и Китай).

В индивидуалната надпревара България ще бъде представена от Катрин Тасева и Боряна Калейн, ще участва и ансамбълът с треньори Весела Димитрова и Михаела Маевска.

Важно уточнение е промяната в началния час на състезателните дни петък и събота. В петък турнирът започва в 13:00 часа, а в събота – в 14:00 часа. Феновете, които вече са закупили билети и на тях пише друг начален час, без притеснение могат да влязат в залата – пропуските ще важат.

„Очаква ни много тежка битка – и Италия, и Украйна са абсолютни фаворити за медал. Испания както ги нямаше на картата три години, се бориха за медал на Олимпиадата в Рио. И сега отново набират сила. Предстои ни трудна и тежка битка. Ние сме с най-силната програма, просто трябва да я изиграем без грешка, което изисква концентрация и много работа“, коментира Илиана Раева представянето при ансамблите.

„Моля ви и за вашата обективност. Ще ви кажа, че при сестрите Аверини и при третата рускиня – Селезньова, всяка стъпка е с висока стойност. Затова моля за обективност“, каза още председателят на федерацията и допълни: "Заповядайте, ще бъде красиво шоу. Подкрепете българските момичета, защото го заслужават."

БИЛЕТИ МОЖЕ ДА ЗАКУПИТЕ - ТУК

„Невяна Владинова е в много добро състояние с оглед тежката травма, която имаше. Тя тренира на много сериозни обороти и нашите планове са евентуално да участва на световната купа в Песаро. Видяхте какъв фурор направи и Катрин Тасева, и Боряна Калейн. Дори и Петя Борисова, която вече не е толкова щастлива, че е взела само бронзов медал в Киев. Миналата година беше щастие всеки медал, а сега вече не сме доволни. Нещата са добре, само децата да са живи и здрави“, допълни още Илиана Раева.

ИЛИАНА РАЕВА - НЕШКА РОБЕВА ТАКА Е ПРЕЦЕНИЛА, ТАКА Е ПОСТЪПИЛА (подробности върху линка)

Наградният фонд на Световната купа е 29 500 швейцарски франка. И тази година домакините ще организират конкурса „Кралица на красотата“, като най-красивата гимнастичка ще получи специално изработена корона. Миналата година победителка в надпреварата стана Невяна Владинова.

„Благодарим на министерството на спорта, на министерството на туризма и столична община за помощта, както и на всички спонсори, които ни помогнаха. Поканили сме кмета на София Йорданка Фандъкова за патрон на Световната купа“, допълни генералният секретар на федерацията Росина Атанасова.

„Поздравявам федерацията за положения труд за организация на двата турнира – международния и Световната купа. Трябва да аплодираме и адмирираме ръководството, защото те са двигателят на тази организация, която никак не е лесна“, каза Мария Гигова, която също присъства на пресконференцията.

„Невяна Владинова направо лети, защото вижда покрай себе си голяма конкуренция. Надявам се, че до Песаро ще преодолее болките и ще се представи по най-добрия начин. В последните няколко седмици обръщаме внимание повече на индивидуалното, защото не сме очаквали такъв бум, но не забравяме ансамбъла. Той е чудесен. Толкова амбицирани и мотивирани състезателки няма как да не успеят“, допълни още трикратната световна шампионка.