„Инициатива „София – Европейска столица на спорта“ обединява огромна положителна енергия, увлича много хора и институции, а това ни амбицира да продължим и след 2018 г. Много важно е, че създаваме устойчив спортен модел, който да остане в полза на столичани“. Това заяви на пресконференция днес кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Вярвам, че всички заедно ще направим едно достойно представяне на България и на нашия град през следващата година, която е кулминационна в проекта "София – Европейска столица на спорта“. През последните години градът бе домакин на над 20 градски първенства и общо над 200 спортни събития. Почти всяка детски градина и всяко училище имат поне по един спортен празник, много организация и институции – също. Столична община подпомага тези дейности. Благодаря на екипа на „София – Европейска столица на спорта“, извършил през последните две години мащабна дейност. Повече от 730 000 души се включиха в активностите на инициативата като участници, гости и зрители. Изграден бе интернет Навигатор „Искам да спортувам“, който е в помощ на хората къде, кога и как да спортуват. По отношение на инвестициите през последните години изградихме 70 салона и 14 басейна в детски градини, а в училищата бяха обновени 10 обекта и физкултурни салони. Предстои изграждането на спортна площадка в двора на училището в Марчаево и довършване на салона на 149 училище в Овча купел. Разширяват се с проектиране на физкултурни салони сградите на първа английска езикова и девета френска езикови гимназии, във френската гимназия се планира многофункционална спортна зала. Подобни инфраструктурни проекти са предвидени в още 5 училища, с което ще завършим Програмата „Всяко училище в столицата с физкултурен салон“, коментира още Фандъкова.

Кметът на града разясни, че вече е разработен проект за типови спортни зали, които да се изграждат в училищата и да поемат нуждата от спортна база по райони. „В зависимост от стойността вярвам, че ще можем още следваща година да изградим няколко подобни зали в дворове на училищата, които пожелаят. Продължаваме изграждането и на нови велоалеи в града. Тази година това ще стане с разширението на бул. Монтевидео, по улица Раковски и с ремонта на бул. Дондуков“, каза Фандъкова на срещата с медиите днес в ИнфоЦентър София2018.

За 2018 г. Столична община планира да увеличи двойно средствата за подпомагане на софийските кубове и те ще бъдат в размер на 800 000 лв. Както е известно, през 2016 г. бе стартирана Програма за подпомагане на столичните клубове с директно финансиране и в продължение на две години досега то бе на стойност 400 000 лв. По-голяма част от тях са насочени за развитието на детско-юношеските школи, съобщава още www.sofia2018.bg.

"Тези пари са отделно от осигуряваните всяка година от Общината близо 500 000 лв. за подпомагане на спортни клубове и събития," каза Фандъкова. Тя напомни за учредените стипендии за талантливи деца в спорта и финансово-материалните награди за учителите, след което даде подробности за спортния календар на София – Европейска столица на спорта за 2018 г.

Програмата за 2018 г. предвижда:
- 80 спортни прояви 
- 14 от тях съпътстващи и промо
- 4 фотоизложби
- 2 филмови фестивала 
- 14 презентации
- Участие в ACES Гала в Брюксел
- Среща на европейските спортни столици 
- 3 конференции и семинари
- 15 събития в Природен парк Витоша

„Преди 3 години тази идея ни изглеждаше много екстравагантна, но решихме да опитаме с помощта на евродепутата Андрей Ковачев и г-жа Фандъкова. Започнахме от нулата с нещо, което да се превърне в програма, в устойчиво развитие. Смисълът е насърчаване на масовия спорт в рамките на града, осигуряване на възможности за физическа активност на малки и големи, на всички социални групи“, каза в изказването си Елен Герджиков, председател на СОС и на Фондация „София – Европейска столица на спорта".

Той изтъкна трите основни направления в дейността на Фондацията: информационно, организационно и инвестиционно. Те следват най-важните принципи и приоритети в инициативите „Европейски столици на спорта“:
- повече информираност на хората къде, кога, защо и как могат да спортуват; 
- повече организирани прояви, в които да се включват столичани и гостите на София; 
- повече опции като места (площадки, зали, басейни, игрища, стадиони и др.), където всеки може да води активен начин на живот.

„Специално внимание бе насочено към възможностите на Витоша за спорт, туризъм и отдих – 10 прояви в планината са предвидени за 2017 г. и 15 за 2018 г. – това е близо една пета от Календара на София2018,“ каза още Герджиков и добави, че досега са получени над 40 референции от федерации, клубове, НПО-та и др. с положително отношение за работата на Фондацията и желание дейността й да продължи и след 2018 г.

"Спортът се вписва в концепцията на Столична община за зелен град и за направата на нови паркове, градини, зелени зони и места за физическа активност. Планираме отбелязване официалния старт на „София – Европейска столица на спорта“ с голям Гала спектакъл в НДК – той ще бъде на 2 декември 2017 г., съвместно с НСА. София ще бъде домакин на големи шампионати в няколко любими на българите спортове, сред които Световно първенство по художествена гимнастика, Световно първенство по волейбол, Тенис турнир от АТР веригата и др. Но най-важното е: няма да спрем догодина. Създадохме модел, който трябва да продължи да съществува и да се развива с помощта на клубовете, на дружествата, на институциите и на самите хора. Искаме да запазим този модел и след 2018 г. и да можем заедно предоставим на всеки нови и нови възможности за един активен и здравословен начин на живот,“ завърши изказването си Герджиков.

Татяна Георгиева, председател на Комисията за децата, младежта и спорта към Столична община даде повече подробности за изграждането на фитнес и спортни площадки в паркове, градини и междублокови площадки, на тенис маси на открито, особено в крайните квартали, за изграждането на една цялостна спортна мрежа за хората по места, близо до дама и до офиса. Изградени са 33 фитнеса, тази година предстои строежът на още 12, а подновените тенис-маси са 20. Георгиева наблегна на важността на обратната връзка и на това, да се откликва на желанията и предпочитанията на хората.

Програмата на „София – Европейска столица на спорта“ за 2018 г. бе накратко представена с Презентация от Анатоли Илиев, организационен секретар на „София – Европейска столица на спорта“. Той изтъкна многообразието от активности и събития, предвидени следващата година. Илиев говори и за благотворителната кауза в проекта. “Наш приоритет е многообразието на прояви и участници в тях, като обхващаме всички възрастови и социални групи: активности за малки деца, ученици, студенти, хората от третата възраст, за хората в неравностойно положение, за деца на бежанци, за социално слаби и деца в риск“, каза още Илиев.

Генералният секретар на БОК Белчо Горанов разказа за партньорството, което се осъществява между БОК и София2018 и покани столичани във вторник, 4 юли, от 19 ч. на Моста на влюбените до НДК на откриването на Фото изложбата „Спортът е за всички", която се осъществява съвместно от двете организации.

Следващата голяма проява на София Европейска столица на спорта е на 9 юли, когато край х. Момина скала на Витоша предстои спортният празник Витоша Летен Фест.