Петър Стойчев, които преди няколко дни спечели първия в историята организиран плувен маратон на Антарктида с дължина 1000 метра, отправи специално послание до българските медии след победата. Българинът и колегите му вече се измъкнаха от ледения ад и успяха да достигнат до Аржентина.

"В Ушуая сме в момента. На 28 ноември приключи 12-дневното пътуване до седмия континент Антарктида. Щастлив съм, че преодоляхме и последното препятствие - протока Дрейк, обратно към Южна Америка. Но най-вече съм радостен от това, че успях да спечеля първото организирано състезание в ледените води на Антарктида и да постигна мечтата, която преследвах, а именно да бъда първият победител в студения континент", каза Стойчев в специален аудио запис.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

"Беше много трудно, студена вода минус 1.2 градуса, силен вятър, температура на въздуха минус 3 градуса, но успях да се концентрирам, успях да намеря сили да направя това плуване и всичко да бъде по план. Имах много сили накрая, затова си позволих да финиширам и бътерфлай и още веднъж искам да каже, че подкрепата, която вие ми оказвахме ми даваше много сили. Благодаря на всички Вас, които отделихте време да бъдете с мен мислено и чрез медиите, и чрез съобщенията, които получавах. Радвам се, че името на България ще бъде оставено като първи победител в ледения континент Антарктида", каза още 42-годишният легендарен плувец. 

"Продължаваме пътуването си към Буенос Айрес, където ни предстоят няколко срещи с Международната федерация по ледено плуване, да се уточни евентуално календара за следващата година. Какви ще бъдат предстоящите състезания, промените в някои от правилата и би трябвало до началото на следващата седмица вече да си бъда в България, където се надявам, че ще се срещнем", завърши Петър Стойчев.