Големият талант на леката атлетика Александра Начева постигна страхотен успех на европейското първенство за юноши и девойки до 18 години. 16-годишната пловдивчанка завоюва сребърен медал в дисциплината троен скок на шампионата в унгарския град Дьор. 

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Възпитаничката на треньора Стойко Цонов завърши втора с най-добър резултат от 13.88 метра в последния си шести опит. Преди това при третия си скок Начева преодоля границата от 14 метра, но направи минимален фаул със стъпване с върха на шпайка върху пластелина.

Победителка стана 17-годишната испанка Мария Висенте с лично постижение и рекорд на еврошампионатите от 13.95 метра също в последния си опит, с който тя измести Алекс от първото място.

Това е втора титла за Висенте на шампионата в Дьор, след като тя триумфира и в седмобоя преди два дни.

С бронза се окичи Джесика Кехере с нов национален рекорд на Финландия във възрастовата група от 13.29 метра.

Среброто на Начева е второ за България от Европейското в Дьор. В събота Валентин Андреев стана втори в хвърлянето на чук. Това са и първите отличия за страната ни като цяло за шампионатите на Европа за юноши и девойки под 18 г.

Припомняме, че миналата година Алекс Начева спечели сребро и на световното първенство за девойки под 18 г., а при по-големите - под 20 г. беше четвърта в Европа. Следващата седмица българката ще стартира на световното първенство в по-горната възрастова група - под 20 години - в Тампере (Финландия).
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ