Голфът е сред най-популярните спортове за разтоварване на напрежение и печели все повече почитатели. Агенция БЛИЦ ви предоставя някои любопитни факти, свързани с голфа.

* Съществуват различни теории за произхода на името “голф”. Според една от тях, то идва от съкращение на “Gentlemen only, ladies forbidden” (в превод на български – само за мъже, забранено за жени). Друга теория твърди, че “голф” произхожда от стародатска или старошотландска дума за стик - “culve” или “gulve”, когато не е имало стандартизирани правописни правила и така е била трансформирана в “golf”.    
 
* Клубовете за практикуване на голф имат дълга история. Една от първите забрани срещу този спорт е от 1457 г., когато шотландският крал Джеймс II забранил практикуването на спорта, тъй като войниците му се разсейват и не се упражняват в стрелба с лък.
 
* Първите топки за голф са били направени от дърво, а впоследствие са съшивани от кожа и птичи пера. Сега се използват топки с гумена сърцевина и пластмасова черупка.
 
* Топките за голф летят със скорост около 250 км/ч. Джейсън Зубак държи световния рекорд в това отношение, след като ударената от него топка летяла със скорост от 328 км/ч.
 
* Кати Уитуърт е спечелила 88 професионални турнира по голф в своята кариера. Никой друг състезател по голф, мъж или жена, не е триумфирал в повече турнири.
 
* Голфът е единственият спорт, практикуван на Луната. На 6 февруари 1971 г. астронавтът Алън Шепърд удря със стика си топка за голф на повърхността на естествения спътник на Земята. Компания му прави другият член на Аполо 14 Едгар Мичъл.