Българинът Атанас Скатов изкачи Еверест рано тази сутрин. Според дадните от сателитния предавател, който той носи, сливенският алпинист е бил на върха около 5:45 ч. местно време (3:00 ч. българско време) тази сутрин.

Той е осъществил изкачването по класическия маршрут от южната, непалска, страна на върха и вече е слязъл в лагер 4.

„Пристигнахме в лагера! Всичко е наред!“ Това е съобщението, което алпинистът е изпратил през сателитния си предавател в 7:35 ч. тази сутрин.

Това е второ изкачване на Скатов на Еверест, след като за първи път той стъпи на връхната му точка през 2014 г. от север. Само преди 5 дни Атанас изкачи и връх Лхотце.

Това е 6-то изкачване на осемхилядник от Скатов. В актива си алпинистът е записал два пъти Еверест, Лхотце, Макалу, Манаслу и Анапурна и достигна на 167 м. под връхната точка на Дхаулагири.

Всички българи, покорили Еверест:
Христо Проданов (умира на Еверест),  Иван  Вълчев, Методи Савов, Николай Петков (два пъти), Кирил Досков, Дойчин Василев, Петко Тотев, Христо Христов (умира на Еверест), Дойчин Боянов, Петя Колчева, Камен Колчев, Атанас Скатов (два пъти).
Марияна Масларова също загива на Еверест. Това се случва през 2004 година. Според някои източници тя е покорила най-високия връх на планетата. И до днес обаче няма официално потвърждение, че атаката й към най-високата точка на Земята е била успешна. Поради тази причина е спорно дали българите, стъпили на Еверест, са 12 или 13.