Участничката на три зимни Олимпиади Антония Григорова отдавна е показала, че не обича да скучае. Рекордьорката от Ком - Емине, която логично заряза ските след натоварения зимен сезон, реши да се пробва и в Световните серии по скайрънинг. Григорова и Кирил Николов участваха в състезанието в Испания - "Зегама - Аискори", което се радва на изключителен интерес от местните в баската област. Дизела дори го определи като "надпреварата с най-откачената агитка". И е напълно прав, което ясно личи от кадрите - не само от тази година, а и от предходните.
 
Григорова и Николов вчера изпитаха невероятната емоция да бягат сред хиляди екзалтирани хора, които не само скандираха, а и окуражаваха участниците, докосвайки ги за късмет.

Антония завърши на 20-ото място, преминавайки 42-километровата дистанция с над 2700 метра положителна денивелация за 5 часа и 24 минути. Общо при жените финишираха едва 46 състезателки. Много от участниците се отказваха, спирани от контузии и трудността на тежкото трасе. 

"Няма друга такава публика, която да надъхва толкова много, да е толкова близо до теб, че да може да те пипне и да скандира името на всеки един състезател! Уникално състезание", сподели Григорова в официалната си страница във "Фейсбук".

Водещият ни състезател в планинското бягане Кирил Николов този път не завърши надпреварата. Дизела беше принуден да се откаже заради стара травма. Победител при мъжете в Зегама стана 23-годишният Реми Боне с време 3.53:56 часа. Швейцарецът изпревари с минута и 30 секунди миналогодишния шампион - Стиан Ангермунд-Вик (Норвегия).

"Понякога има добри дни, понякога - лоши. Но има и дни в, които нещата не зависят от теб, колкото и да се опитваш да дадеш всичко от себе си. На изминалото състезание взех решение да прекратя по средата поради непреминала стара травма. Надявам се, че нещата ще бъдат различни след три седмици, когато е следващото състезание - в Ливиньо (Италия) - на 16 юни. Иначе Зегама си остава състезанието с най-откачената агитка", сподели Кирил Николов, който за поредна година е впечатлен от невероятната атмосфера в уникалната надпревара.

Припомнямe, че от този сезон и в България ще има кръг от Световните серии по скайрънин - ултрамаратонът "Пирин Ултра" (6 октомври)

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ