Братята Боян и Цветомир Найденови дълго време бяха свързвани с Васил Божков. И в това няма нищо странно, тъй като години наред те бяха негови съдружници в „Еврофутбол“ и в други фирми. Сега обаче, когато Божков попада в полезрението на контролиращите органи, как се отразява това на Цеките и има ли разследвания и срещу тях?

Срещу кои фирми има разследване и какво е то
Братя Найденови са съдружници с Божков от началото на 90-те години на 20-и век, когато той става бизнес партньор на техния баща Стефан Найденов – Цеката (от него идва и прякорът им). Всъщност Стефан Найденов създава „Еврофутбол“, а Божков се присъединява в последствие към бизнеса, но взима мажоритарен дял. По-късно Цеките стават партньори с него в още няколко фирми, но не и в "ефбет"." Ефбет" е компания за онлайн залози, която е създадена от Цветомир и Боян Найденови през 2006 година. Към момента именно тя е основният бизнес на семейство Найденови, а фирмата, която я ръководи, се нарича „Бробет лимитед“ – 100% собственост на Цеките.

Срещу Божков в момента се водят няколко разследвания. Едно от тях е за укриване на данъци. Оказва се, че в продължение на години „Националната лотария“ и „Евробет“ – фирми на Черепа – са плащали само около половината от дължимите по закон данъци. Лотарийните игри по Закона за хазарта се облагат с 15% върху цената на закупените талони, докато данъците, които е внесъл Божков, възлизат на около 7% от тях. Това нарушение е забелязано първо именно от Цветомир Найденов и Боян Найденов, които подават сигнала за него. Държавната комисия по хазарта (ДКХ) прави проверка по сигнала и установява, че наистина има несъответствие и липсват данъци.

Кой е водел счетоводството на фирмите които се разследват
Защо обаче Цеките подават сигнал срещу фирми, в които самите те имат участие? Оказва се, че всички юридически лица, срещу които в момента се води следствие, и при които са установени нарушения, са с мажоритарен дял на Божков и със счетоводство, водено от негови служители. Компанията на Цветомир и Боян Найденови („Бробет лимитед“) обаче няма никакви фискални задължения.

Разследвани ли са Цеките в чужбина
Цеките разясниха пред наш репортер и казуса с публикациите в някои медии, в които се твърдеше за разследвания срещу тях в чужбина, както и за вербуване на баща им. Цветомир Найденов заяви:

„От 2017 г. работим в Румъния, а през тази година ще стъпим на пазарите в Италия, Испания и Сърбия. Срещу нашата компания не се води разследване нито в България, нито в Румъния, нито в друга държава. Публикациите, за които става дума, тръгнаха от един румънски сайт, в който, ако си платиш 120 евро, може да публикуваш всичко. Това бяха явни спекулации. Нашето семейство има лиценз за развитие на хазартна дейност в почти 10 държави в Европа. Навсякъде работим спрямо регионалния Закон за хазарта. На някои места пишеше също, че имаме незаконни имоти в Малта. Истината е, че компанията ни "Brobet Limited" е регистрирана със седалище Малта. Но ако някой ми покаже наш имот там, лично ще му го подаря. Нищо от твърденията в тези псевдо статии не беше подкрепено с документи.“