Годината е към своя край, а БЛИЦ СПОРТ по традиция ви представя успехите и героите на българския спорт през изминаващата 2016-а. Макар и все по-малко, нашият спорт има с какво да се гордее. Спечелихме три медала на Олимпиадата в Рио де Жанейро, Лудогорец отново е в групите на Шампионската лига, а Григор Димитров, Цветана Пиронкова и Кубрат Пулев са сред най-добрите в спортовете си.

ФУТБОЛ
Безспорно най-големият футболен успех през изминаващата година е постижението на Лудогорец. Отборът стана за пети пореден път шампион на България, а след това за втори път влезе в групите на Шампионската лига. И не само това – разградчани станаха първият наш отбор, който финишира на трето място и през пролетта ще играе в Лига Европа.

ЦСКА направи нещо немислимо, след като спечели купата на България през месец май. Тимът бе изпратен във “В” група, но стигна до финала и победи Монтана с 1:0, с което грабна трофея пред 35 000 зрители на Националния стадион.

Извън чисто футболните резултати тази година бе повод за гордост за БФС. След дълги години на лутане и скитане по други градове и стадиони, националният отбор вече има чисто нова база в Бояна. Тя бе открита на 17 ноември в присъствието на президента на УЕФА.

ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА
През цялата 2016 година този спорт начело с председателя на федерацията Илиана Раева жънеше успехи. Ансамбълът постигна мечтата си и спечели бронзов медал на Олимпиадата в Рио. Невяна Владинова доказа, че вече е част от световния елит, след като се класира за финала в многобоя. Преди това на Световната купа в София Неви спечели и първия си медал – бронз. Ансамбълът в състав Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Найденова, Християна Тодорова и Любомира Казанова под ръководството на Ина Ананиева взе още медали – бронзов от европейското в Холон, първо място на Гран при турнира в Москва, два златни медала на отделните уреди на Световната купа в София, златен медал на пет ленти на Световната купа в Казан.

ЛЕКА АТЛЕТИКА
Прекрасна година за българската атлетика. Мирела Демирева стана олимпийска вицешампионка в Рио. Тя отстъпи единствено на испанската ветеранка Руи Бейтия на финала, а при по-добро стечение на обстоятелствата можеше да говорим и за българска олмипийски шампионка. Мирела спечели сребърен медал и от Европейското в Амстердам.

Именно на този турнир Ивет Лалова за поредна година доказа, че е нашата царица. Тя взе два сребърни медала на 100 и 200 метра. Въпреки възрастта и това, че останалите не я слагат сред конкурентките, чаровната Ивет отново смая световната лека атлетика. Тихомир Иванов също имаше силна година, след като се класира на финал във високия скок на Олимпиадата, а преди това се нареди пети на Европейското в Амстердам.

БОКС
Кубрат Пулев спечели европейската титла, след като победи Дерек Чисора. В края на годината българинът завоюва още един пояс, след като спечели първия си мач на родна земя – срещу Самюел Питър. Тервел Пулев също дебютира с успех на професионалния ринг. България може да се гордее и с три европейски шампионки по бокс – Станимира Петрова, Севда Асенова и Деница Елисеева.

ТЕНИС
Григор Димитров отново бе сред най-добрите, въпреки колебливото и дори слабо начало на годината. Втората част от 2016-та българинът стигна до №17 в света. Григор изигра три финала, но загуби и трите. Пиронкова стигна четвъртфинал на Ролан Гарос

ЗИМНИ СПОРТОВЕ
Безспорно най-големият успех е на Радослав Янков, който завоюва световната купа в сноуборда. Владимир Илиев допълни доброто представяне на България в зимните спортове с чудесни стартове в биатлона – трето място на Европейското на 15 километра.

БОРБА
Женската борба доказа сериозно израстване под ръководството на треньорите Серафим Бързаков и Петър Касабов. Елица Янкова спечели бронзов медал на Олимпиадата в Рио, а преди това бронзов медал и на Европейското в Рига. Мими Янкова също остана с трето място на шампионата на стария континент в Латвия.

И ТЕ СА ГЕРОИ...
Ружди Ружди стана олимпийски шампион на Параолимпиадата със световен рекорд в тласкането на гюле. Спечели два златни медала на Европейското – тласкане на гюле и мятане на диск. Иванка Колева, Даниела Тодорова (5-то място на Олимпиадата и национален рекорд на хвърляне на копие), Дечко Овчаров и Денислав Коджабашев също записаха високи постижения през годината.