Планинският ултрамаратон Пирин Ултра 2018 беше белязан от силно международно участие, нови рекорди и най-радостното - исторически успех за България. Постигна го Антония Григорова, която завърши трета в 66-километровия старт от надпреватата, който беше финален за сезона (осми) в дисциплината Sky Extra от Световната купа. Това е първи случай, в който българска представителка се качва на почетната стълбичка на кръг от СК в скайрънинга. Припомняме, че при мъжете Кирил Николов - Дизела го е правил три пъти до момента.

Григорова даде всичко от себе си и дори до последно водеше битка за второто място, а първоначалните й планове бяха да се класира в Топ 5. Участничката на три зимни Олимпиади успя да финишира трета с време 9:39:03 ч. Само на секунди преди Григорова завърши Емили Хоугууд от Зимбабве - 9:38:41 ч. Победата завоюва американката Британи Петерсън, която премина финала в центъра на Банско с време 9:01:59 ч.

"Много съм доволна и щастлива. Е, и малко съжалявам, тъй като имах шанс да завърша дори втора. А преди старта само в най-смелите си мечти се виждах в Топ 3. Беше изключително тежко, конкуренцията беше на много високо ниво. Благодаря на всички за невероятната подкрепа. В България показахме, че можем да бъдем част от световния елит", коментира Григорова след отличното представяне в Пирин Ултра 2018. Рекордьорката от Ком-Емине е победител в първото издание на състезанието през 2016-а (на 150 километра).
 
Най-добрите атлети в света на скайрънинга премериха сили в Пирин планина - в третото издание на ултрамаратона Пирин Ултра. Общо 204 участника от 25 страни застанаха на старта на състезанието, неслучайно определяно като най-тежкото в България. Официалното откриване на ултрамаратона се състоя на 5 октомври, а церемонията по откриването съвпадна и с празника на Банско. Елитните атлети, които бяха представени по време на откриването, бяха приветствани и от кмета на Община Банско Георги Икономов.

Късата дистанция – 66 км с денивелация от 4400 м+, беше финалния осми старт от Световните серии по скайрънинг, който определи и победилите за сезона в дисциплината Sky Extra. Нови рекорди, невероятно бягане и силна конкуренция белязаха състезанието. Победител при мъжете стана испанецът Пере Аурел Бове (вляво на снимката), който постави и нов рекорд по трасето - 7:44:40 ч., което е близо 2 часа по-малко от предишното постижение – 9:01:59 ч.

Втори финишира французинът Бенят Мармизоле (7:50:24 ч.). Трети пресече финала представителят на Русия Дмитрий Митяев, който избяга дистанцията за 8:04:28 ч. Четвърти се нареди испанецът Хавиер Родригез Бодаз, с време 8:13:49 ч., а пети – Фредрик Елиасон от Норвегия (8:16:36 ч.). България също се нареди сред първите десет най-добри. Младата надежда на планинското ни бягане Александър Спасов завърши седми с време 8:34:57 ч. Кирил Николов - Дизела пък прекрати участието си при хижа Пирин заради контузия.

В крайното класиране за сезона титлите отидоха при испанеца Пере Аурел и американката Хилари Жерарди, която беше събрала достатъчно точки, за да не стартира в Пирин Ултра, но присъства на награждаването на на централния площад в Банско.  

Дългата дистанция (160 км) също предостави силни емоции на състезатели и зритeли. Победител стана Божидар Антонов, който избяга трасето за 29:33:22 ч. Второто място бе поделено между Димитър Атанасов и Калоян Пейчев. Те преминаха финала заедно - 35:00:05 ч. Йордан Стоянов, Димитър Маринов, Иван Димитров и Никола Николов бяха другите българи, класирали се в Топ 10.

Първа при жените на 160-те километра стана македонката Мери Мирческа (42:57:33 ч.), а втора Анета Ралчева, която се представи много силно и финишира с време 43:06:27 ч. Трета се класира румънката Адина Типеи (46:33:34 ч.). Адмирации заслужават и другите участнички, финиширали в тежката дистанция - Нели Ангелова, Мая Танева, Елия Атанасова и Джорджана Попа.  



Класиранията в отделните дистанции на Пирин Ултра 2018