Ултрамаратонецът Христо Цветков записа поредна престижна победа. 25-годишният атлет, известен в социалните мрежи и в бегаческото общество като Ицо пак тича, срази конкуренцията в националния шампионат на Израел по ултрамаратон - 50 километра. Цветков пробяга дистанцията за 3 часа и 24 минути и заслужено е победител. 

Освен шампионската титла на Израел, атлетът на "Бегач" и "Жулистан" постави и национален рекорд на България на 50 км. 
 
До успеха победителят от последното издание на Витоша 100 стигна доста трудно, макар че водеше колоната през цялото време. Близо 250 участници стартираха в маратона (42.195 км) и 50-километровата дистанция в състезанието, трасето на което преминава край Мъртво море. Бягането протича на 400 до 450 метра под морското равнище, предимно по пътеки, включително по солни скали и по черен път с чакъл. Трасето е сертифицирано и признато от федерацията по лека атлетика на Израел.

Само Ицо и още един българин участват в състезанието. Финалът в 50-километровата дистанция успешно пресича и Николай Желязков.

"Доволен съм от победата в състезанието, което е национално първенство на Израел по ултрамаратон. Беше много трудно, но се справих. Водих колоната до края. До 23-ия километър бях заедно с водача на маратонската дистанция, след което се разделихме, понеже тяхното трасе обръща, а ние продължаваме още 5 км до обръщалото на 50-километровата дистанция. От 23-ия км до финала бягах сам. Беше жега, духаше топъл вятър, най-трудни бяха няколкото километра по черен път с чакъл", разказа Христо Цветков пред БЛИЦ СПОРТ.  

Ултрамаратонецът, участвал и финиширал в едно от най-тежките състезания в света - Спартатлона, сподели и амбициите си за 2020 година. "Целта ми тази година е да бягам по веднъж всички официални ултра дистанции и да постигна силни резултати, с което да привлека вниманието на повече добри бегачи към шосейните ултрамаратони", добави Ицо пак тича.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ