Какво се крие зад ходовете на българските хазартни оператори? Защо от няколко месеца насам компанията, която управлява марката ефбет, вече се нарича „Бробет лимитед“? Вижте какво наложи на собствениците на бранда да предприемат промените.

Защо собствениците на ефбет регистрираха Brobet limited
„Бробет лимитед“ е компанията, която от ноември 2019 г. е 100% собственик на бизнеса с марка efbet. Това включва онлайн платформите за България и чужбина, както и веригата от казина. В компанията съсобственици са братята Цветомир Найденов и Боян Найденов, известни още като Цеките. Компанията е с регистрация в Малта, а седалището, от където се управлява е в София, на бул. „Джеймс Баучър“.

Какво стана с "ефбет ООД" - фирма без дейност
Първата българска онлайн платформа за залози е създадена от братята Цветомир Найденов и Боян Найденов през 2006 г., когато стават първият български лицензиран онлайн хазартен оператор. Лиценза си получават в Малта. По това време Цеките, са съдружници в „Еврофутбол“ с Васил Божков. Божков в началото не проявява интерес към новия бизнес, защото смята, че онлайн залозите нямат бъдеще. 

С времето обаче печалбата на онлайн платформата се увеличава и Васил Божков настоява да бъде включен в начинанието с мажоритарен дял. Дори изнудва Цеките, използвайки влиянието си в Държавната комисия по хазарта, която през 2016 г. близо година и половина бави един от лицензите на братя Найденови. В крайна сметка собствениците на бранда се принуждават да го включат в компанията „ефбет ООД“ и само след няколко дни получават чакания лиценз от ДКХ. Сътрудничеството им с Божков в онлайн проекта обаче е кратко, тъй като комисията по хазарта в Малта, където е регистрирана марката, им отправя предупреждение. То гласи, че лицето Васил Божков не отговаря на малтийските законови стандарти и не може да има бизнес, на територията на островната държава. В крайна сметка „ефбет ООД“ остава без дейност.
Отношенията между бившите партньори се обтягат още повече през миналата година, когато Васил Божков отново изнудва Цеките за дял от онлайн бизнеса им. Този път не просто ги заплашва с бавене на лиценз, а директно отправя заплахи като „ще ви ликвидирам“. Братя Найденови от своя страна подават в прокуратурата сигнали за заплахите, а също и сигнализират за укриване на данъци от фирмите на Божков.

Бизнес моделът, който е печеливш
„Бробет лимитед“ е компания на Боян и Цветомир Найденови. Двамата категорично заявяват, че в нея нямат други съдружници, а нямат и намерение да се сдобиват с такива. Удовлетворени са от постигнатите до момента резултати. Ефбет е най-големият онлайн хазартен оператор, който от няколко години работи не само на българска, но и на румънска територия. През 2020 г. предстои стъпването му и на пазарите в Испания, Италия и Сърбия. Братята успешно управляват и верига от близо 50 казина в България, 7 – в Румъния, а предстои откриването на наземни игрални зали и в новите държави, където брандът ще разшири дейността си. Найденови винаги са актуални спрямо последните тенденции в онлайн бетинга и непрестанно разработват нови проекти. Цеките са известни и като най-големите частни спонсори на българския спорт, финансирайки над 150 отбора от футбол, баскетбол, волейбол и други спортове.