Тур дьо Франс е най-престижното колоездачно състезание. Обиколката на Франция се радва на изключителна популярност и зрителски интерес. Всеки, който стои пред екрана и гледа надпреварата, си задава един въпрос: Как тези момчета ходят до тоалетна, след като са по шест часа на ден върху седлото и въртят педалите?

Когато си елитен колоездач и изразходваш огромно количество енергия по време на етапите, е нормално да изпиеш няколко литра вода и тонизиращи напитки. Това означава, че задължително в един момент ще трябва да облекчиш физиологичните си нужди.

За това обаче си има строго определени, макар и неписани правила в Тур дьо Франс. Най-важното от тях гласи: Носителят на жълтата фланелка е цар!

Ако водачът във временното класиране, иска да ходи до тоалетна, той може да спре навсякъде. Следващият, който го настигне, е длъжен също да спре и да изчака лидерът да си свърши работата. Същото се отнася за всеки колоездач, който настигне носителя на жълтата фланелка, докато той се облекчава. Няма значение дали на тях им се ходи до тоалетна, но всеки гледа да използва възможността.

В случаите, когато друг колоездач иска да отиде до тоалетна, той също може да спре, но другите не са длъжни да го чакат. Трябва да се отбележи, че не на всички места е разрешено ходенето до тоалетна. Затова и още в първите шест етапа през тази година петима бяха глобени с по 200 швейцарски франка. Не е добре да се ходи до тоалетна на място, където има зрители или семейства на пикник.

Има и друга възможност. Да се облекчиш в движение. Мнозина колоездачи предпочитат този вариант, тъй като не изостават от борбата за по-предни места. Това обаче e свързано с неудобството урината да тече по краката ти. В такива случаи колоездачите се нуждаят от помощна на съотборник, който да ги бута с една ръка, докато си свършат работата.