Националният отбор на България по хандбал за жени до 19 години продължава подготовката си за важните евроквалификации, които предстоят в края на тази седмица. Състезателките приемат в зала „Орловец” в Габрово два от най-добрите тимове на Стария континент, тези на Словения и Хърватия.

Мачовете са всеки срещу всеки, като само победителят от тях ще играе на Европейското първенство в Испания. За България ще участват и пристигналите от чужбина Елизабет Оморегие и Михаела Петрова. Оморегие е голмайстор на Крим (Словения), които играят в Шампионската лига, а Петрова е основен състезател в австрийския Инсбрук.

"Очаквам изключително оспорвани срещи. Съперниците ни са едни от най-добрите в Европа и ще ни бъде много трудно, но класирането минава през тези два отбора и ние ще трябва да покажем характер и класа, за да се поздравим с крайния успех.
Имаме силно поколение в тази възраст, които играят в България, както и звездите Елизабет Оморегие и Михаела Петрова. Двете идват от чужбина, като се представят много силно в първенствата на Словения и Австрия. Дано и публиката дойде в залата в Габрово, за да ни подкрепи. Ще имаме нужда от тяхната подкрепа. Всичко по организацията е наред и очакваме мачовете с нетърпение”, заяви председателят на БФХандбал Росица Бакърджиева-Коева.

Националките ни са водени от старши треньора Христо Коев и помощник Николай Топузаков, като лагера в Габрово за мачовете започна преди една седмица.

"Имаме шансове. Подготовката върви по план и за петък ще бъдем готови. Жребият бе тежък, Словения и Хърватия са силни, но и ние имаме класни състезатели. Ще трябва са сме максимално концентрирани, както в защита, така и в нападение. България винаги е имала силен хандбал при жените и трябва да защитим позициите си. Това поколение не е играло досега срещу тези два съперника, но виждайки огромното старание и желание у момичетата по време на тренировките съм оптимист” сподели след сутрешното занимание старши треньорът Христо Коев.

Програмата за евроквалификациите в з. „Орловец” в Габрово:

Петък (17 април) от 18.00 България- Словения
Събота (18 април) от 18.00 Словения- Хърватия
Неделя (19 април) от 12.00 България- Хърватия
Победителят от директните мачове се класира за Европейското първенство в Испания. При равен брой победи между отборите, показателят за първото място е головата разлика в двубоите.

Мачовете на България ще се предават на живо в ефира на Канал 3.