Христо Цветков (клуб "Бегач") спечели тазгодишното издание на 100-километровата Обиколка на Витоша. Известният в социалните мрежи и в бегаческото общество като "Ицо пак тича" атлет финишира за 8 часа, 34 минути и 5 секунди. Победата при жените за пети път завоюва Мария Николова, също от клуб "Бегач".  
 
Спорът за първото място при мъжете беше изключително интригуващ. Фаворитът за победата - Александър Спасов, който беше първи миналата година с рекорд - 8.12:06 ч., тръгна супер мощно и по средата на разстоянието беше лидер с рекорден график, който го водеше към уникалния резултат под 8 часа. Към 70-ия км обаче Спасов получи стомашна криза, намали темпото, което му попречи да завърши. Там някъде напред излезе 24-годишният Христо Цветков, който запази преднината си до края и финишира за 8.34:05 ч. 

Преди да даде интервюта обаче той изчака да завърши и да поздрави своя добър приятел Владимир Ставрев, финиширал втори за 8.42:04 ч. Третото място е за Любомир Тодоров от "Жулистан" с 8.55:51 ч.

"Благодаря на Влади, защото той ми помогна с класното съперничество. Този път времето бе по-топло, но пък трасето - по-сухо. Проблем бяха крампите, което ме мъчиха през различни етапи от последните 30 км, но успявах да се стабилизирам. Жалко за Александър Спасов, задминах го съвсем неочаквано, 30 км преди финала, понеже имаше проблеми със стомаха и не можеше да приема калории. Радвам се, че успях да спечеля. Бях се подготвил да се боря за място на подиума, но за победа дори не бях мечтал", сподели Цветков пред БЛИЦ СПОРТ.

При жените продължава доминацията на Мария Николова. Опитната атлетка спечели петата си победа при деветото си участие в Обиколката на Витоша. Този път резултатът й бе 9.41:15 ч. Само три минути не й достигнаха да остави в историята собствения си рекорд на трасето от миналото лято. Среброто бе за Моника Филипова с 10.19:14 ч., а трета завърши спечелилата дуатлона Лили Ангелова с 10.45:57 ч. 

"Това бе най-трудното ми състезание. Имах леко навехнат глезен и го пазех до 30 км. Там обаче стъпих накриво при едно изкачване, от което болката се усили. И започна голямото страдание... След това просто стисках зъби от един подкрепителен пункт до друг. Доволна съм, защото на практика завърших изпитанието на един крак", обясни след победата си Николова.

Супергероят при жените обаче е Лили Ангелова, спечелилa пълен комплект медали. След като грабна среброто с велосипеда, тя финишира трета при бегачите, за да ликува с титлата на дуатлон с общо време 16.25:38 ч. - четвърто време от всички завършили, веднага след първите трима мъже!

"Да, победата е сладка и важна, но най-важното е преживяването и вътрешните състояния, през които преминах докато карах и бягах... бяха страхотно и пречистващо съзнанието изживяване", сподели Ангелова. 

"Имах доста премеждия с колелото. Забих се в едно дърво и се пребих   с предно салто. Колелото се стовари право върху мен. Тези неприятности бяха не за друго, а защото още в началото предната спирачка тотално спря. Все едно кабела беше отрязан, нямаше я. А в петък сутрин като тествах колелото всичко беше наред. Много се ядосах след падането, което се случи към 27-ия км, защото знаех, че без предна спирачка ще ми се забавят всички спускания след това. Започнах вътрешно да се успокоявам като си зададох въпроса "Защо съм там?", и си припомних защо - защото обичам да карам, да се състезавам, да се движа... Казах си, че ще приема ситуацията такава каквато е и ще се адаптирам към нея, като просто овладея дивашките спускания без предна спирачка. За капак в началото на Боснек спуках гума. Но тук вече имах безрезервната подкрепа на моя партньор в живота - Дамян, който беше с мен. Смени гумата за 5 минути. Тогава пак се ядосах, но си казах "Лили, това е предизвикателство, сега напъни още повече и дай най-доброто, което можеш - карай с неизчерпаем ентусиазъм". Много се радвам, че успях да си върна вътрешния баланс и че си припомних, че всичкото това нещо го правим от любов по спорта. Падания, спукана гума... радвах се на всяко движение след това заради самото движение. Беше перфектно изживяване", добави Лили Ангелова пред БЛИЦ СПОРТ.

"Часове след това се чувствах много добре на бягането. Бях заредена с много положителни мисли, чувствах подкрепата и енергията на толкова много приятели, които знам, че са ме следили онлайн през цялото време. На пунктовете срещах приятели, които също много ме зареждаха. Изгревът беше страхотен. Но и в бягането не минах без премеждия. Започна се някъде между Железница и Бистрица, темпото ми падна, почувствах умората, май някак изведнъж дойде... За капак си ударих лошо крака в един камък, палецът на левия ми крак за малко ще остане без нокът. Тогава започнаха други мисли, викам си "Лили, устискай, движиш се страхотно, и  сега само трябва са завършиш, а наградата ще е, че ще се качиш на стълбицата с две невероятни жени - Мария и Моника", а това е истинска чест за мен. Така те без да са подозирали ми даваха енергия. Много си мислех за тях по време на бягането. Представях си ги на финален приятелски спринт на финалната права. И накрая, но не на последно място, физически най-изтерзаните ми 10 км минаха с невероятния пейс на Виолета Кисьова, която ми даваше темпо до края и ме караше да се чувствам добре поне психически, което всъщност е най-важното", добави двукратната победителка в дуатлона на Витоша 100.

Иначе за първи път в историята планината Витоша бе обиколена за по-малко от 4 часа с велосипед. Уникалният рекорд записа Александър Алексиев, който финишира за 3.55:44 ч. Освен суперпостижението, представителят на клуб „Велораптър“ защити титлата си от миналата година. Алексиев подобри с близо четвърт час собствения си рекорд на трасето. Това е трета победа на Александър при трите му участия досега. При жените триумфира представител на същия велоклуб – Христина Козарева отнесе конкуренцията с близо 26 минути разлика, като остана само на 52 секунди от върховото постижение. 

Близо 3000 бяха общо участниците в тазгодишното издание на Обиколката на Витоша, която отново е част от инициатива „София – европейска столица на спорта“. 

Пълните класирания - ТУК!

Снимки LAP.BG: