Световната шампионка и рекордьорка на троен скок за девойки Александра Начева ще участва на Европейско първенство по лека атлетика за мъже и жени в Берлин (Германия) от 7 до 12 август, а през месец октомври и на Младежките олимпийските игри Буенос Айрес (Аржентина). Лекоатлетката беше приета днес от кмета на Община Пловдив Иван Тотев.

"За мен като кмет на Пловдив е огромна чест за пореден път да посрещнем в залата на Общината поредният човек, който прославя името на града далеч извън пределите на страната. Алекс, ти си гордост за Пловдив и стискаме палци за твоите бъдещи успехи. Надявам се, че с подкрепата на треньора и на всички нас това да продължи", с тези думи кметът на Пловдив Иван Тотев се обърна към Начева.

Напълно заслужено тя беше посрещната с аплодисменти от служителите на Община Пловдив и заместник-кметовете Георги Титюков и Стефан Стоянов. Кметът Иван Тотев й връчи специален подарък - златна лаврова клонка, символ на успеха, а на треньора Стойко Цонов - плакет за особени заслуги в спорта. Тотев изказа искрените си благодарности и към двамата.

Александра Начева заяви, че въпреки че състезанието не е започнало добре и с фаул, тя се е мобилизирала. "Радвам се, че успях да допринеса за още един златен медал на нашата държава", заяви развълнувано тя.

"Александра преизпълни програмата ми за две години напред. Надявам се на следващото световно до 20 година тя да потвърди титлата си, което е по-трудно", каза нейният треньор Стойко Цонов и благодари на Община Пловдив за финансовата подкрепа. Той припомни, че България държи европейски рекорд до 18 години и световен рекорд до 20 години на Тереза Маринова.

"Страшно много й се възхищавам, тъй като освен спортистка, за което се изисква страшно много време, тя е добра ученичка, не изостава с уроците в училище и не е отсъствала нито един ден, носи учебниците с нея. Учи испански език, който е най-трудният за изучаване и учителите са с много високи изисквания", заяви Вихра Ерамян, и.д. директор на Езикова гимназия Пловдив, където Александра учи.

До момента Александра Начева завоюва световната титла в тройния скок за девойки до 20 години, което се проведе в Тампере. Тя записа 14.18 метра, с което е лидер в световната ранглиста и е нов рекорд на страната за девойки под 18 години. В рамките на една седмица 16-годишната Александра завоюва и сребърен медал от еврошампионата до 18 години в Дьор (Унгария).