Българският ансамбъл по художествена гимнастика тренира на облекчен режим заради контузии на три от състезателките. Това съобщи треньорът Весела Димитрова. Елена Бинева, Лаура Траатс и Теодора Александрова получиха различни травми преди и по време на Световната купа в София в края на март. В ансамбъла са още Симона Дянкова и Мадлен Радуканова.

Следващото състезание, което е заявено от федерацията, е Световната купа в Баку (Азербайджан) от 27 до 29 април, но Димитрова каза, че в последния момент ще се прецени евентуалното участие на ансамбъла. Отборът пропуска Световната купа в Пезаро (13-15 април) и тази в Ташкент седмица по-късно. 

"Не съжаляваме, че пропускаме Световната купа в Пезаро. Програмата тази година е много трудна, защото има Eвропейско и Световно първенство. И останалите отбори не играят на всички турнири. Световният шампионат в София е най-важното състезание за сезона и затова трябва да съхраним момичетата", коментира Весела Димитрова.

Ансамбълът ще участва на турнира в Гуадалахара (Испания) на 9-10 май, тъй като в същата зала ще се проведе Европейското първенство в началото на месец юни. 

Отборът получи наградата за отбор на месец февруари, след като получи 11 гласа от спортните редакции. На второ място със 7 гласа е националният отбор по бокс за жени. За отбора по художествена гимнастика това е 19-а победа от началото на анкетата, но в този състав от състезателки печели за втори път след април 2017 година.

Много специалисти изразиха мнение, че в новия си състав този отбор ще надмине постиженията на ансамбъла, който спечели бронзовите медали на олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016. "Не е една от основните ни цели да изместим предишния ансамбъл. Нашата цел е всеки път да сме по-добри. С трудолюбието и усърдието, което те влагат на тренировки всеки ден мисля, че ще успеем", каза още Весела Димитрова.

"Много благодарим и се радваме за наградата. Двете съчетания са много различни, носят различна емоция и не можем да кажем кое от тях ни харесва повече. Ние в никакъв случай не се чувстваме като звезди. Миналата година не знаехме какво да очакваме, а сега очакванията към нас са по-големи, но това не ни тежи. Имаме треньори, които ни държат здраво стъпили на земята", коментира капитанът Симона Дянкова.

"Тренираме тези съчетания четири месеца. След още четири, до Световното първенство в София през септември ще бъдем на много добро ниво. Вече няма елемент, който да ги затруднява технически, след това е въпрос на психика. Композициите ще останат същите до първенството в София, след което ще ги сменим. Няма изненада от конкуренцията. С новия правилник борбата за медалите ще бъде жестока. Италия, Русия, Япония, Украйна имат силни композиции. Всички отбори ще се готвят сериозно за Световното първенство", допълни Димитрова.