Зорница Мълчанкова е от град Гоце Делчев. На 10-годишна възраст започва да се занимава с баскетбол благодарение на баща си - треньор и спортист. На 13 години получава покана да се състезава за баскетболен клуб Левски (София). В този клуб минават 5 години от живота й. Със "сините" тя два пъти печели вицешампионската титла. Следствие на победите, състезателката е повикана и в селекцията на националния отбор за девойки. 

След като навършва 18 години Мълчанкова продължава да тренира професионално в БК София, БК Миньор (Перник) и НСА „Васил Левски”, където продължава и образованието си. Втора контузия при връзките на коляното принуждава младата баскетболна надежда да прекрати състезателната си кариера. Това за Зори, обаче, не е причина да се откаже от мечтите си и се отдава на учителска и треньорската дейност. 

Преди броени дни, благодарение на борбения си характер, дисциплината, придобита като спортист и отдадеността й на баскетбола, Зорница Мълчанкова спечели 10 000 лева от "Академия местни предприемачи". Академията е компонент от програмата за развитие на местните тютюнопроизводителни общности "Забавно лято, грижовна есен".

„Много съм развълнувана и благодарна. Не намирам думите, с които да изразя радостта си. Една от мечтите ми се сбъдна, следващата е моите възпитанички да се превърнат в национални състезателки на България”, коментира победителката Зорница Мълчанкова, приемайки наградата от Цветан Филев – председател, втори мандат на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, член на авторитетното жури. 

Пътят до победата, както и в спорта, обаче е дълъг и често съпътстван от трудности и съмнения. От свой познат, амбициозната баскетболистка разбира за Академия местни предприемачи и съпътстващата я безплатна, менторска програма. Без колебание подава кандидатурата си. „Още преди да спечеля, научих толкова много, затова как да формулирам идеята си, как да я представя по най-добрия начин, как да говоря пред публика, без да се притеснявам, как да изготвя финансов план, да изследвам конкуренцията и възможностите за развитие. Менторите, осигурени от фондация BCause и Център Ринкърс, ми дадоха всички онези малки неща, които да помогнат на БК „Яворов” да се развие възможно най-добре”, разказа за БЛИЦ Зорница Мълчанкова. 

Тя вярва, че всеки един от 13-те участници в надпреварата за трите големи награди вече е победител, защото „знанията, които получихме са хиляди пъти по-важни от финансовите средства.” 

Мълчанкова избира баскетбола, защото той е целият й съзнателен живот, ежедневието й, работата й, мечтата й. Според нея спортът е здраве, а то е най-важното! В трудните моменти по пътя, най-оскъдното, с което разполага е времето. Подготвяйки се, за да представи проекта си пред авторитетното жури на финалната права, Зори е притискана от множеството си ангажименти, работата в училището, тренировките, състезанията и описването на проекта. Това обаче не й пречи да даде всичко от себе си и да успее! Най-ценна подкрепа тя получава от майка си, която й дава силата, когато Зорница се притеснява, че няма да се справи. 

За наградния фонд от 24 000 лева Зорница влиза в директна надпревара с другите двама финалисти - проектът на капитан Румен Димов за „Воден еко туризъм“ от Силистра, който получава втора награда от 8000 лева, и „Inner Beauty” - проектът от Благоевград, класиран на трето място с награда от 6000 лева, които създателите му семейство Марценкови ще използват за сертифицирането на своите първи продукти био-козметика с цветни есенции и органични масла. По време на церемонията финалистите споделят общото щастие от успеха и си обещават да останат партньори и приятели, в каквито са се превърнали по време на двумесечното менторско обучение.

Победителите са единодушни по въпроса: „Хрумвало ли ви е да се откажете?”, чийто отговор Зори обобщава с думите: „За секунда не ми е минавало през ума да се откажа. Защото искам с цялото си сърце, проектът да стане реалност!”.

Наградите на класиралите се на второ и трето място връчиха Д-р Бойко Таков - изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Анелия Иванова - мениджър комуникации и КСО във "Филип Морис България", членове на авторитетното жури. Освен паричните награди, победителите и всички финалисти ще разчитат на съвети, безплатни консултации и референции, както и едногодишна менторска помощ, осигурена от Център „Ринкър”.