Ситуацията в българския шах отново се заплита заради упоритостта на ръководството на организацията Шахматна федерация България  да отказва обединение и да използва административни хватки за обединението в този спорт.  

Ръководството на учредената на тайно събрание шахматна федерация ще даде пресконференция днес с участието на президента на федерацията Методи Стойнев, вицепрезидентите Кирил Георгиев и Симеон Стоичков, както и адвокат Валентин Кръстев - член на УС на ШФБ. Брифингът е от 11:30 часа в Пресклуб "България". 

Припомняме, че през август 2017 г. Министерството на младежта и спорта отказва да поднови лиценза на Българската федерация по шахмат с председател Силвио Данаилов заради констатации на Инспектората на ММС за неправомерно изразходвани суми. От Европейският шахматен съюз пък твърдят, че по времето, когато председател и на БФШ, и на ЕШС е Силвио Данаилов огромни суми са превеждани по сметка, която не е на Съюза.

През периода октомври  – ноември 2017 г. в ММС са постъпили две заявления за издаване на спортна лицензия за развитието на спорта шахмат от сдружение Шахматна федерация България и от сдружение Българска федерация по шахмат 1928.

Шахматна федерация България с председател Методи Стойнев се учредява набързо на тайно събрание, като по документи на него присъстват 20 клуба. Според неофициална информация присъстващите са по-малко. В последствие почти половината клубове се присъединяват към Българска федерация по шахмат 1928.

Българска федерация по шахмат 1928 със съпредседатели Иван Генов и Руслан Тошев се учредява на публично събрание във Велико Търново. Учредители са 62 клуба. Логично по-сериозната организация и участието на почти цялата шахматна общност отнема и повече време и Шахматна федерация България подава първа документи за лиценз. Документацията им е разгледана първа като се оказва, че е непълна. Лицензът е даден на Българска федерация по шахмат 1928, която обединява почти всички шахматни клубове. 

Шахматна федерация България атакува изготвена промяна в Наредбата за лицензиране, с която при подаване на документи за лиценз от повече от една организация заявленията се разглеждат едновременно и при изрядна документация на всички организации лицензът се дава на тази с по-голям капацитет, който се обуславя от: брой членуващи спортни клубове, брой треньори и брой спортни обекти и съоръжения. Няма нищо по-логично от това лицензът да бъде даден на организацията, представляваща основната общност от дадения спорт и имаща по-добър капацитет за управлението му. Освен това проектът на Наредбата е изцяло в съответствие с цялата нормативна уредба и в частност с чл.8 от Административнопроцесуалния кодекс, а именно всички лица, които са заинтересовани от изхода на административното производство следва да имат равни процесуални възможности и равен старт в защита на своите права и законни интереси.

В момента Шахматна федерация България води дело срещу ММС заради отказа да им бъде издаден лиценз. Ако го спечели на последна инстанция, документите ще бъдат разгледани отново.

Леко странна е позицията на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ), която по време на заседание в Минск отправя упрек към съпредседателя на Българска федерация по шахмат 1928 Руслан Тошев и изисква от него информация за плащания по сметка, която не на ЕШС, както и да попита прокуратурата защо 4 години не е предприела никакви мерки във връзка с кражбата на изключително сериозна сума от федерацията, управляване от Силвио Данаилов. Едва ли настоящото ръководство на българския шахмат може да отговаря за действията на Силвио Данаилов, а още по-малко да държи сметка за действията на прокуратурата. В същото време обаче Европейският шахматен съюз в последния момент отказва да се включи в делото, което Министерството на младежта и спорта води за възстановяване на дължимите от Българската федерация по шахмат суми. А именно участието на ЕШС в делото е ключово за доказване чии са сметките, по които са превеждани сумите.