Чрез създаването на по-добри условия за тренировки и състезания се дава тласък в развитието на зимните спортове. Това каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на представянето на обновения “Зимен дворец на спорта” в София. На представянето бе специално поканен министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът и министърът бяха посрещнати от Стоян Бъчваров, генерален секретар на Българската федерация по хокей и от Евгения Раданова, член на УС на Българската федерация по кънки, които изказаха благодарности към правителството за направеното за развитието на зимните спортове. 

Стойността на реконструкцията до момента е 4 милиона лева без ДДС, от които 3 млн. лв. по договор с гарантиран резултат (ЕСКО ДОГОВОР) за енергийна ефективност и 1 млн. лв. собствени средства на държавно дружество “Академика 2011”. В момента тече ремонт и на тренировъчната зала на стойност 1 млн.лева, също средства на дружеството. “След извършения ремонт Зимният дворец е едно по-приветливо място - удобно за всички спортисти, треньори, родители и зрители, които ще го посещават”, каза министър Кралев. По думите му, ще се мисли и за смяна на амонячната система на пързалката, вероятно като част от подготовката за Зимните младежките олимпийски игри, за които България ще кандидатства за домакинство.

Спортният министър подчерта, че се инвестира сериозно в развитието на т.нар. “ледени спортове”. Кралев посочи, че има закупена нови съоръжение и оборудване, които ще се използват за заледяване и на “Арена Армеец”. “През март ще има световно първенство по шорттрек. Това е най-успешният български зимен спорт с най-много спечелени олимпийски медали от Евгения Раданова. Сега имаме достоен наследник - Катрин Маноилова. Да се надяваме това да бъде един шанс за изява и да се популяризира този спорт сред подрастващите и сред децата. Разбира се, че ще има повече желаещи да се запишат в зимните спортове – фигурно пързаляне, шорттрек, хокей на лед”, коментира Кралев. 

Очаква се в следващите месеци да бъде открита и пързалката „Юнак“. 

Относно кандидатстването на София за домакин на Зимните младежки олимпийски игри Кралев обясни, че след като лично президентът на МОК Томас Бах ни е поканил, шансът ни е огромен. “За да ни канят, значи ни имат доверие и просто трябва да се изпълнят определен брой критерии. Следващата седмица ще бъдем заедно със Стефка Костадинова в Буенос Айрес на Летните младежки олимпийски игри. Там ще имаме възможност да се срещнем с част от екипа на МОК, който трябва да ни помогне за попълване на документите за кандидатстване”, каза той. Според Красен Кралев за съоръженията на Витоша проблемът е чисто законодателен - “Съоръженията на Витоша са ангажимент на собственика, държавата няма ангажимент с финансиране, но трябва да се направи такова законодателство, че планината да може да се използва за зимните спортове. Има воля и желание това да се реши. Бихме могли да се справим. Съоръжения в София има. Ще ползваме Арена Армеец и Зимния дворец, ако трябва още една зала ще бъде направена. За кънки бяганият можем да заледим писта на стадион.”

Премиерът Бойко Борисов поздрави спортното министерство за добрата организация на световното по волейбол, световното по художествената гимнастика, световното по гребане, световното по парашутизъм и другите шампионати. Борисов бе категоричен, че България заслужава да бъде домакин и на Олимпиада през 2024 г. и правителството ще направи всичко необходимо за кандидатурата. По думите му, подготовката за Зимните младежки олимпийски игри ще мобилизира всички останали процеси, необходими за предоставяне на условия за практикуване на зимни спортове.