Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че не се обмисля промяна в закона за спорта и въвеждане на ограничена бройка мандати за президентите на федерациите. Въпросът беше повдигнат след като инж. Данчо Лазаров заяви, че няма да продължи да ръководи българския волейбол след близо 20 години начело.

"В устава на волейбола има една особеност, че президент може да бъде само член на Управителния съвет. Така че изборът на кандидати се свежда до хората, които са в ръководството. Много интересен е случаят с мандатността на президентите и ръководителите на родните федерации.

Много го обсъждахме с колегите, с всички експерти, които участваха в писането на новия закон. Дали ние да не въведем в закона мандатност. Но заради една или две "гнили ябълки" да разваляш възможността кадърни ръководители да продължат да управляват, е малко спорно.

Има повече федерации, в които има промени. Някъде се осъществяват смяна на ръководствата. Клубовете решават кой да ги управлява и каква мандатност да им дадат. Не във всички федерации има проблеми с ръководенето", заяви Кралев в предаването "Тази сутрин".

Той разкри, че е оптимист за развитието на българския спорт през 2020 г., в която предстоят олимпийските игри в Токио. 

"На Игрите в Рио имахме представители в 14 спорта. Сега очаквам да имаме представители в 18. Новите са вдигане на тежести, карате, спортна гимнастика и таекуондо. Имахме 41 квоти, пратихме 45 състезатели. В момента квотите очаквам да бъдат между 51 и 55. Имаме спортове, в които бележим сериозен напредък в последните години и се надявам там да имаме по-сериозна реализация на олимпийските игри", каза той.

Според Кралев България има шанс за медал във вдигането на тежести, борбата, художествената гимнастика, бокса и джудото.

"Българските спортисти се подготвят в по-голяма част от времето си в България. Тази година нямаме световен шампион, това е факт. Но това не значи, че отиваме в по-лошо състояние, отколкото на предните олимпийски игри.

През 2019 г. имахме 4 медала от световни първенства, които са в спортове, включени в летните олимпийски игри. Имаме още 6-7 души, които са между четвърто и шесто място, които са също в зоната на медалите. Предполагам, че ще имаме по-силно представяне. Очаквам да пратим повече спортисти и да имаме повече медали, защото това е обективната истина към момента", каза Кралев.